Buitenland
NOSNTR

Johnson terug na besmetting met coronavirus

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Johnson terug na besmetting met coronavirus

De Britse premier Johnson heeft op zijn eerste werkdag na zijn ziekteperiode gezegd dat de eerste fase van de coronabestrijding bijna voltooid is, maar dat het te vroeg is om tot versoepeling van de maatregelen over te gaan. Dan riskeren de Britten een tweede uitbraakpiek en zal de schade aan de economie nog veel groter zijn, zei hij.

Boris Johnson terug na ziekteperiode

Johnson moest zich na zijn afwezigheid meteen bezig houden met dat duivelse dilemma, zegt NOS-correspondent Tim de Wit in Nieuws en Co. "Maar hij zei dat de Britten toch erg voorzichtig moeten zijn. En daarin hoor je een Johnson die zich heel bewust is van de consequenties van het coronavirus, waar hij zelf dus heel erg mee te maken heeft gehad."

'Behoorlijk gezonde indruk'

Bij zijn toespraak van vanochtend leek het alsof hij helemaal hersteld was, zegt De Wit. "Hij maakte een behoorlijk gezonde indruk en dat is ook meteen de reden van die speech: aan het land duidelijk maken dat de premier fit is en weer aan de slag kan. Toch is het wel een heel groot contrast met drie weken geleden, toen hij ineens op de intensive care werd opgenomen. Maar het feit dat hij er weer is, is een opluchting voor veel Britten."

Het Britse kabinet wil de komende dagen bekendmaken hoe de lockdown stap voor stap versoepeld zal worden. "We kunnen niet voorspellen hoe snel het zal gaan", zei Johnson.

Een maand op slot

De Britse premier was bij het begin van de uitbraak tegenstander van hard ingrijpen, maar ging overstag toen er voorspellingen kwamen dat er bij ongewijzigd beleid 250.000 Britten konden sterven.

Op 23 maart ging de samenleving alsnog bijna volledig op slot. Dat kon niet voorkomen dat het land zwaar werd getroffen. Alleen al in ziekenhuizen zijn meer dan 20.000 Britten aan de gevolgen van het coronavirus overleden. De economie is in een ongekend diepe recessie beland en de staatsschuld is geëxplodeerd.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie