Buitenland
VPRO

Heel Venezuela bakt... als er meel is

foto: Edwin Koopmanfoto: Edwin Koopman
  1. Nieuwschevron right
  2. Heel Venezuela bakt... als er meel is

In Venezuela houden de protesten aan tegen president Nicolás Maduro. De leider heeft de democratie om zeep geholpen en de economie geruïneerd. Toch houden sommige ondernemers het hoofd boven water, in afwachting van betere tijden. Bureau Buitenland-verslaggever Edwin Koopman gaat langs bij een bakker.

Een van hen is Hector Doñaque, eigenaar van een broodfabriek."Ooit bakten we 6600 broden per dag, nu nog maar 2000. En niet eens elke dag", zegt Doñaque, en rijdt een kar vol rijzende broden opzij. "Venezolanen kunnen zich geen brood meer permitteren, zelfs met drie keer het minimumloon." Veel mensen eten nog maar een of twee keer per dag.

Weken zonder meel

Door wanbeleid is de Venezolaanse economie vastgelopen. De staat wantrouwt ondernemers en wil alles zelf doen. "De regering heeft een monopolie op de meelimport, en de militairen op de distributie. Ze brengen het eerst naar de arme wijken waar de aanhang van de revolutie woont, en dan pas naar ons." Pas geleden zat de bakkerij twee weken zonder meel. Er zijn jaren geweest dat ze zes maanden stillagen.

Doñaque heeft bijna de helft van het personeel moeten ontslaan. Het loon van de 45 werknemers wordt door de hyperinflatie elke dag 5 procent minder waard: "Ik geef hen soms een brood mee." De bakker is blij met de recente veranderingen. Mensen protesteren gaan massaal de straat op en krijgen internationale steun. "Er is in ieder geval hoop nu."

Venezolaanse volhouders

Ster advertentie
Ster advertentie