Buitenland
VPRO

'De EU financiert Libische martelkamers voor migranten'

foto: The Outlaw Ocean Projectfoto: The Outlaw Ocean Project
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De EU financiert Libische martelkamers voor migranten'

Afrikaanse migranten op de Middellandse Zee worden al ver uit de kust gedetecteerd en teruggestuurd naar Libië. Daar komen zij terecht in geheime detentiecentra waar gewapende milities hen mishandelen en afpersen. Dit systeem blijft in stand dankzij financiering door de Europese Unie.

'EU houdt Libische martelkamers in stand'

De Amerikaanse journalist Ian Urbina reisde naar de Libische hoofdstad Tripoli en kwam terug met uniek materiaal van de pushbacks op zee, beelden van de gevangenis en getuigenissen van voormalige gevangenen.

chevron right
chevron right
foto: The Outlaw Ocean Project
De beruchte Al-Mabani gevangenis

''Frontex, de gezamenlijk douanedienst van de Europese Schengenlanden, spoort vanuit de lucht migranten op'', zegt Urbina. ''Met die informatie haalt de Libische kustwacht de migranten terug en laat hen opsluiten in gevangenissen waar ze worden gemarteld, verkracht en afgeperst.''

chevron right
chevron right
foto: The Outlaw Ocean Project

De EU en lidstaten sturen jaarlijks miljoenen euro’s naar Libië, bedoeld om migranten te helpen. Maar het geld wordt gebruikt voor het opbouwen van het gevangenissysteem. Daarnaast financiert en traint de EU de Libische kustwacht die als enige doel heeft de migranten op te pakken. ''Dus de EU financiert op twee manieren het operationeel maken van een misdadig systeem.''

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie