Buitenland

'Het gevaar bestaat dat Europa in de notenkraker wordt fijngedrukt tussen de VS en China in'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het gevaar bestaat dat Europa in de notenkraker wordt fijngedrukt tussen de VS en China in'

[EO] In deze nieuwe aflevering van Europa Draait Door ontvangen Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn een zeer speciale gast. Niemand minder dan Jaap de Hoop Scheffer laat zijn licht schijnen op de zeer instabiele toestand in de wereld. Want reageren regeringen wel snel genoeg op de corona-uitbraak? Hoe wegen ministers zo’n crisis, op basis waarvan maken ze hun keuzes? En hoe moeten de rigoureuze stappen van president Trump gezien worden?

{podcast audio="125279" caption="#2 - Europa draait door met Jaap de Hoop-Scheffer! (S02)" }

Met zijn ervaring als secretaris-generaal van de NAVO en als minister van Buitenlandse Zaken is De Hoop Scheffer een uitgelezen gast om de toestand in de door corona in beslag genomen wereld door te nemen.

Maar het gaat ook over Brexit en de gevolgen van Nederlands positie in de EU. De Hoop Scheffer zei al eens dat de diplomatieke dienst momenteel gerund wordt door ‘stagiairs’, iets wat hem niet in dank is afgenomen. Maar juist nu, legt hij uit, is het belangrijk dat Nederland zonder de Britten aan nieuwe dwarsverbanden en betere bondgenootschappen werkt binnen de EU.

En het gaat over de toekomst van de NAVO en het belang voor Europese landen om veel meer in defensie te investeren. Met een onberekenbare Trump in het Witte Huis, een autocratische Erdogan in Turkije, China dat aan de weg timmert, hoe moet Europa zich opstellen? "Het gevaar bestaat dat Europa in de notenkraker wordt fijngedrukt tussen de VS en China in", zegt De Hoop Scheffer.

Een klein uurtje fascinerende buitenlandse politiek met een gast die absoluut geen blad voor de mond neemt. Luister hier naar de nieuwe aflevering van Europa Draait Door!

Ster advertentie
Ster advertentie