Buitenland

In Iran heeft bijna elke vrouw een geopereerde neus

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. In Iran heeft bijna elke vrouw een geopereerde neus

[KRO-NCRV] Geen land waar gezichtscorrecties zo ingeburgerd zijn als in Iran. Geen land ook, waar een vrouw zo weinig van zichzelf kan laten zien als in Iran. Wat heeft het dan voor zin, zou je zeggen, al die neuscorrecties, botoxkinnen en wimperimplantaten. Maar dat is een denkfout, je gezicht is juist het enige dat je wel kunt zien. Het is je visitekaartje. Verslaggever Sander Bartling bezocht Iran voor het NPO Radio 1-programma De Ochtend.

Ook de gedachte dat gezichtscorrecties iets te maken hebben met een stil verzet tegen het regime, dat elke vorm van uiterlijk vertoon minacht, is te kort door de bocht. Plastisch chirurg Elham Satari vermoedt dat Iraniërs zijn geobsedeerd door schoonheid. ”Jong blijven is erg belangrijk, het is routine voor mensen om zichzelf jeugdig te presenteren.”

Maar Antropologe Sofie Degenaar, die onderzoek deed naar plastische chirurgie in Iran, signaleert vooral een traditionele huwelijksmoraal. “Door mooi te zijn proberen vrouwen een betere man te vinden en zo een betere toekomst voor zichzelf te creëren.”

'Ze gaan door tot er weinig overblijft'

Door de enorme vraag is de plastische chirurgie een markt voor beunhazen geworden. Er zijn zo’n 200 gediplomeerde plastisch chirurgen in Iran, maar er zijn er 7000 werkzaam. De meeste zien zichzelf als supersterren, maar de schoonheid die ze verkopen blijkt vergankelijk, zegt antropologe Sofie Degenaar. “Ademhalingsproblemen, misvorming van de neus. En dan gaan ze maar door tot er weinig overblijft.”

Plastische chirurgie is al zo lang mode in Iran dat je aan iemands neus kunt zien wanneer zij -of hij- hem heeft laten corrigeren. In de tijd van de Sjah was een rechte neus populair, nu moet je een wipneus hebben om er een beetje bij te horen.

Degenaar: “Ze komen met een plaatje van Nicole Kidman aan en hebben dan allemaal een Nicole Kidman neus. Het schijnt zo te zijn dat vrouwen van elkaar kunnen herkennen bij wie of wanneer ze hun neus hebben laten doen.”

Ster advertentie
Ster advertentie