Buitenland
VPRO

Zweedse advocatuur biedt inspiratie voor nieuwe krimi’s

foto: Expressen
  1. Nieuwschevron right
  2. Zweedse advocatuur biedt inspiratie voor nieuwe krimi’s

In Zweden zijn er deze week meerdere advocaten negatief in het nieuws. Er wordt gevreesd voor het imago van de juridische wereld, vertelt onze correspondent Tjade Michels in Buitenland Uitgelicht.

Buitenland Uitgelicht: Zweden met Tjade Michels

'älskling'

Een advocate wordt door de Zweedse Orde van Advocaten van het tableau geschrapt, omdat ze een relatie had met een bendeleider die ze juridisch bijstond. Het kwam aan het licht omdat de politie de bendeleider afluisterde en het opviel dat de advocaat de bendeleider in hun communicatie wel heel vaak ”älskling” noemde, wat lieveling betekent. Maar dat niet alleen: “Ze huurde een huis voor hem, maar veel ernstiger is dat ze ook met hem sprak over andere cliënten van haar, uit rivaliserende bendes,” vertelt Michels.

Opvallend genoeg blijft de vrouw in dienst van het kantoor waar ze als advocaat werkte, maar vanaf nu als ’ondersteunend jurist’.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Encrochat

Ook twee prominente advocaten haalden het nieuws omdat ze geheime informatie deelden met het criminele Vårbynetwerk. Beiden zijn uit hun ambt gezet. En bij in ieder geval één van hen wordt onderzocht of hij heeft meegewerkt aan het voorbereiden van een moord. Ze liepen tegen de lamp doordat hun communicatie via Encrochat door de politie werd gekraakt. “Daarin noemden ze zichzelf de Koning en de Prins”, wat al een beetje een beeld schetst hoe ze zich meer als onderdeel van het netwerk gedroegen, dan als voorbeeldige advocaten.

Volgens Michels zijn er door het uitkomen van zaken als deze zorgen in de juridische wereld: “Die wil niet de indruk wekken partij te kiezen in zo’n bendeoorlog.”

Bendegeweld

Beide zaken kwamen aan het licht, omdat de politie in Zweden grondig onderzoek doet naar bendes, want bendegeweld is daar een serieus probleem. Ondanks dat er veel bendeleden vastzitten, lukt het de politie niet om er grip op te krijgen. Dit jaar zijn er al 172 schietpartijen geweest. Daarbij vielen 24 doden en 31 gewonden. “Volgens de politie is het grote probleem dat er een voedingsbodem is voor jongeren om bij die bendes te willen horen en daarbij valt op dat het bendegeweld ook steeds vaker plaatsvindt in kleinere steden en dorpen”, zegt Michels. Bendes lijken ondanks alle politie-inzet steeds machtiger te worden.

In september zijn er verkiezingen, dus politici spelen daar al op in. De ministerie van Justitie Morgan Johansson overleefde ternauwernood een motie van wantrouwen op dit onderwerp. En rechtse partijen trekken samen op en hopen onder andere door dit bendegeweld een meerderheid te behalen.

Meer weten?

Luister The Underworld Podcast-aflevering 34 Sweden's Gang Crime Chaos: From Yugoslav Kingpins to Bombings, Rifles and Roadblocks

Bekijk de documentaire Re: Gang warfare in Sweden van ARTE.

Bekijk de uitzending Sweden: the gun violence capital of Europe | Full Episode | SBS Dateline

Bekijk de hip hop video Thrife - This is Sweden

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie