Buitenland
EO

Ollongren: 'Nieuwe tactiek van Russen zal leiden tot meer Oekraïense vluchtelingen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ollongren: 'Nieuwe tactiek van Russen zal leiden tot meer Oekraïense vluchtelingen'

In de afgelopen maanden hebben de Russen een nieuwe militaire strategie geadopteerd; energiecentrales worden steeds opnieuw platgelegd. Minister van Defensie Kajsa Ollongren ziet dat mensen hierdoor in de kou komen te zitten, vaak ook zonder stromend water. Hierover uit ze in Radio 1-programma Dit is de Dag haar zorgen: "Het zal leiden tot nog meer vluchtelingen, zowel binnen als buiten Oekraïne."

Tactiek van de verschroeide aarde'

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland woedt nu al zo’n 10 maanden. Ondanks dat de omvang van het offensief in februari van dit jaar verrassend groot was, delven de Russen tot nog toe het onderspit. Zowel in het noordoosten als zuidoosten hebben de Oekraïense soldaten de tegenstander terug weten te dringen.

De verliezen aan de Russische zijde hebben tot een nieuwe militaire strategie geleid. Kasja Ollongren spreekt van 'een tactiek van de verschroeide aarde', die er volgens haar op gericht is het Oekraïense moreel te breken.

Meer vluchtelingen

Onder leiding van de nieuwe generaal Sergei Surovikin is het Russische leger een agressievere en dodelijkere strategie gaan voeren. Ze doen dit met name door luchtaanvallen uit te voeren op energiecentrales en bewoonde gebieden.

Minister Ollongren kwalificeert deze oorlogsvoering als 'verwerpelijk en onnodig'. "Er is geen enkele militaire reden voor om dit te doen." Het baart haar grote zorgen voor de komende tijd: "Er vallen onschuldige slachtoffers en het zal leiden tot nog meer vluchtelingen, zowel binnen als buiten Oekraïne."

Sterke moraal

Toch staat het Oekraïense leger er volgens de minister goed voor: "Ze hebben de overhand gekregen en kunnen het nog lang volhouden door alle steun die ze krijgen." Daar komt bij dat de moraal van de militairen de kracht van de Oekraïners is: "Ze vechten voor hun eigen vrijheid en de toekomst van hun kinderen. Dat is een hele sterke motivator en die breek je niet zomaar."

Tanks

Begin deze week vroeg de Oekraïense president Zelensky Nederland om te helpen met het verkrijgen van Duitse Leopard-tanks. Op dit verzoek reageert Ollongren in Dit is de Dag positief: "We kunnen Oekraïne wel degelijk helpen zodat ze de spullen krijgen die ze nodig hebben."

Ster advertentie
Ster advertentie