Buitenland
VPRO

Deze kinderen in Napels zijn dolblij met les op straat

foto: Angelo van Schaikfoto: Angelo van Schaik
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze kinderen in Napels zijn dolblij met les op straat

Nergens in Italië is schooluitval zo’n groot probleem als in de 'Quartieri Spagnoli', de Spaanse wijk van Napels. Maar liefst een kwart van de leerlingen stopt hier vroegtijdig met school. En het thuisonderwijs tijdens de eerste lockdown maakte de situatie alleen maar erger, maar de scholen in de wijk komen nu met een eigen oplossing.

En dus krijgen de kinderen hier nu les op straat. Zo zit er in het midden van de wijk een schoolklas op een trap, met elke leerling op een blauw kussentje. Correspondent Angelo van Schaik trok voor Bureau Buitenland naar Napels en bezocht de lessen op straat.

vpro bb reposchoolitalie

Schooluitval

Ze krijgen leesles tussen het rumoer van de drukke stad. "Dit project is geboren uit de sterke drang om de kinderen te blijven zien”, vertelt juf Pamela, “we konden elkaar niet wéér zo lang missen".

Foto Angelo van Schaik

Veel kinderen hebben thuis namelijk helemaal geen ruimte om aan school te werken, vertelt de directrice van een school in de wijk. "Er wonen hier soms wel vijf of zes mensen in een huis van 25 vierkante meter, kinderen kunnen zich dan natuurlijk niet concentreren. Zo zorgt thuisonderwijs voor nog meer schooluitval. Het accentueert een bestaand probleem."

Menselijk contact

De leerlingen zijn ook blij met het onderwijs op straat. "Het is een mooie plek hier op straat, achter mijn computerscherm word ik maar somber", vertelt een meisje van zeven. En daar zijn de ouders het roerend mee eens, "Het thuisonderwijs was vergif voor deze kinderen", vertelt een moeder, "ze vergaten hoe het was om menselijk contact te hebben."

Foto Angelo van Schaik

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie