Buitenland

CDU-lid Kees de Vries over AfD: ‘Ze komen behoorlijk dichtbij nazi’s’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDU-lid Kees de Vries over AfD: ‘Ze komen behoorlijk dichtbij nazi’s’

De rechts-populistische partij AfD heeft deze week in de Duitse parlementsverkiezingen een grote winst geboekt: met ruim 16 procent van de stemmen hebben ze een plek in de Bondsdag weten de bemachtigen. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat een extreem rechtse partij in het parlement terecht komt. Hoe gebeurde dit?

Parlementslid van het CDU Kees de Vries reageerde vandaag in het NPO Radio-1 programma De Ochtend op de uitslagen: “Ik was heel lang overtuigd dat het niet zo erg zou worden, en het is veel erger geworden dan ik vermoedde. Ik heb er niet echt een verklaring voor”

Nazi-partij

Het AfD heeft veel stof doen opwaaien vanwege hun sterke meningen tegen vluchtelingen, moslims en Europese eenwording. Ook heeft lijsttrekker Alexander Gauland zich woede op de hals gehaald toen hij positief sprak over de “prestaties van Duitse soldaten” tijdens beide wereldoorlogen. De partij wordt opvallend vaak gebrandmerkt als een nazi-partij.

“Ze zitten er behoorlijk dicht tegenaan”, zei De Vries daarover. “Als je meneer Hauland hoort praten over hoe hij de Wehrmacht tot glorie wil brengen, dan verheerlijkt hij toch een systeem dat nazi-gestuurd was."

Grenzen sluiten

De vluchtelingenkwestie wordt gezien als een belangrijke reden dat de AfD zo succesvol is geworden. In 2015 sprak bondskanselier Angela Merkel vluchtelingen met een welkomstgroet toe (“wir schaffen das”), en opende ze de deuren van Duitsland. In 2016 kwam meer dan 60% van alle Europese asielverzoeken uit Duitsland. De AfD wil de grenzen weer sluiten, en de groei van de partij wordt gezien als een rechtse reactie op de massale vluchtelingenstroom van de afgelopen jaren.

Naar aanleiding van deze verkiezingen komen er ongeveer 90 AfD’ers in het parlement. Kees de Vries heeft er weinig vertrouwen in: "Ik denk dat ik maar beter niet in het openbaar moet zeggen wat ik ervan verwacht. We hebben hier in Maagdenburg al ervaringen met de AfD in het parlement en dat breekt alle negatieve records die je kan bedenken. Ik verwacht dezelfde ontwikkelingen in Berlijn."

Beluister het gesprek met Kees de Vries in De Ochtend hier:

Kees de Vries van het CDU reageert op de verkiezingsuitslag in Duitsland

Ster advertentie
Ster advertentie