Buitenland

'Stop met Turkije vol te stouwen met wapens'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stop met Turkije vol te stouwen met wapens'

Vijf jaar na de mislukte couppoging concludeert Sadet Karubulut dat de rechtstaat in Turkije 'feitelijk is afgeschaft'. De macht van president Erdogan is groter dan ooit en met talloze buitenlandse interventies schendt hij het internationale recht. Wat kunnen Europa en de NAVO hiertegen doen?

Sadet Karabulut over verhoudingen met Turkije en het land vijf jaar na de coup

NAVO

Volgens Sadet Karubulut hoort Turkije niet meer thuis in de NAVO, maar betekent dit niet dat er van de één op de andere dag gebroken hoeft te worden. "Je zou kunnen beginnen om Turkije en de regio niet meer vol te stouwen met wapens", zegt ze bij Spraakmakers. "Dat scheelt al, want die wapens worden ingezet tegen burgers."

Turkije heeft de afgelopen jaren enorme investeringen in Defensie gedaan en deze wapens zijn voor een groot deel afkomstig uit de EU.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hypocriet

Hoewel Turkije zich steeds meer gedraagt als agressor in de regio, doet de EU weinig door de belangen die er meespelen, legt Karubulut uit. "De hypocrisie is stuitend", zegt het voormalig Kamerlid voor de SP die in Dordrecht geboren is, maar zelf roots heeft in het land. "Wanneer Poetin journalisten gevangenzet of de Wit-Russische Loekasjenko de oppositie onderdrukt, dan wordt er terecht geacteerd."

De vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU houdt Europa in gijzeling om tegen Erdogan op te treden, zegt Karubulut. "Erdogan heeft carte blanche. Dat zag je ook toen hij vorig jaar vluchtelingen naar de Griekse grens liet gaan en er daar een soort oorlogssituatie ontstond."

Dubbelspel

Volgens Karubublut spelen de EU en de NAVO een vreemd ‘dubbelspel’. "Eigenlijk zou je een NAVO-partner die in strijd handelt met de waarden van de EU en de NAVO, en de hele regio destabiliseert, niet zijn gang kunnen laten gaan. En toch gebeurt het."

Liever luisteren?

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie