Buitenland
VPRO

ME’ers tegenover rolstoelgebruikers

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. ME’ers tegenover rolstoelgebruikers

In Zuid-Korea kan de overvolle metro in de hoofdstad niet op tijd vertrekken door protesterende rolstoelgebruikers. "De gehandicapten in dat land eisen al jaren betere toegang tot het ov", vertelt correspondent Ifang Bremer bij Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Zuid-Korea

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de meeste bussen kom je met een rolstoel niet binnen, legt de correspondent uit. "Nu hebben rolstoelgebruikers de strijd opgevoerd en veroorzaken ze gigantische vertragingen tijdens de spits." Soms wordt daarbij een scootmobiel geparkeerd tussen de deuren van een vertrekkende trein. En dat merkt Bremer zelf ook als hij 's ochtends vroeg het ov neemt om naar zijn werk te gaan. "Er staan ME'ers tegen de rolstoelgebruikers."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Lelijke kant Zuid-Korea'

Maar op veel bijval van de samenleving kunnen de rolstoelgebruikers niet rekenen. "De partijvoorzitter van de nieuwe president haalde juist naar de groep uit. Volgens hen schenden deze acties de rechten van niet-gehandicapten."

Daarmee laten de protestacties volgens Bremer de "lelijke kant" van Zuid-Korea zien. "Het kan een harde competitieve maatschappij van winnaars en verliezers zijn. Minderheden en gehandicapten moeten echt strijden voor hun rechten."

Onder druk van conservatieve politici zijn de acties tijdelijk stopgezet, laat de correspondent weten. "Ze zijn nu overgegaan tot het kaal scheren van hun hoofd tot de actie voorbij is, hopend dat ze gehoord worden."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie