Buitenland
NOS

Transgender zijn in Rusland: 'Er heerst daar een gewelddadig klimaat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Transgender zijn in Rusland: 'Er heerst daar een gewelddadig klimaat'

Een nieuw wetsvoorstel in Rusland baart de lhbti+-gemeenschap zorgen. Vooral transgenders zijn bang voor de regel waardoor een geslacht veranderen op officiële documenten niet langer mogelijk is. Maar ook vóór deze wet is het leven als transgender bepaald niet makkelijk, zegt fotograaf Jasper Groen in Met het Oog op Morgen.

Vorig jaar trok Groen naar Rusland om een fotoserie te maken met transgender-personen in Rusland. "Die verhalen maakten bijzonder veel indruk op me," zegt hij. "In Rusland is er echt sprake van een gewelddadig klimaat. Ben je transgender, dan maak je sociale uitsluiting mee of kun je bijvoorbeeld geen werk meer vinden."

Zelf identificeert de fotograaf zich als queer. Daardoor voelt hij zich meer verwant met de groep die hij portretteerde. "Ik ken ook veel mensen in de Russische queer community. Dus ik heb daar behoorlijk wat contacten die me op de hoogte brengen als er dit soort nieuwe wetsvoorstellen worden ingediend." Zijn vrienden maken zich ook grote zorgen.

Expositie

De foto’s die hij in 2019 maakte, wilde hij bewaren voor een expositie na corona. "Maar dit wetsvoorstel maakte het nu al urgent." Hij besloot ze te verkopen aan de Moscow Times. "Binnen een uur was het geregeld. Ze deden zelfs niet moeilijk over de Russische vertaling." Dat verbaasde hem wel: in Rusland is propaganda voor homoseksualiteit namelijk strafbaar. "De redactie hoorde ik daar niet over."

Het is niet de eerste keer dat zijn werk te zien is in het land. In 2010 had hij ook een expositie lopen. "Toen was er sprake van een bommelding, gingen ruiten kapot en werd verf naar binnen gegooid." Toch is het voor Groen geen reden om op te houden met zijn werk. "Het allermooiste podium voor mijn werk is Rusland zelf. Wat ik daarvoor meemaak staat niet in verhouding met wat deze mensen moeten doorstaan."

De foto's en het artikel van Jasper Groen zijn hier te vinden.

Transgenders Rusland

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie