Buitenland
EO

Oud-NAVO-baas De Hoop Scheffer: 'Europa moet niet meegaan in pesterijen VS en China'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-NAVO-baas De Hoop Scheffer: 'Europa moet niet meegaan in pesterijen VS en China'

Oud-NAVO-baas en voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken, Jaap de Hoop Scheffer vindt dat Europa de verantwoordelijkheid op zich moet nemen in de geopolitieke rivaliteit tussen Amerika en China. "Europa moet er niet als notenkraker tussen gaan zitten," zo zei hij in Dit is de Dag.

Er is volgens De Hoop Scheffer een ongezonde geopolitieke rivaliteit gaande tussen de VS en China. "De Veiligheidsraad van de VN werkt niet. Amerika pest China, en de Chinezen doen moeilijk om de Amerikanen te pesten. Europa moet daar niet als een notenkraker tussen gaan zitten, maar moet zelf nu het initiatief nemen."

De oud-NAVO-baas mist in deze hele coronacrisis de leiderschap van Amerika. "Het is voor eerst in mijn lange carrière dat er geen Amerikaans leiderschap is, omdat Trump wil die rol niet op zich wil nemen."

1 miljard

De Hoop Scheffer heeft als voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken het advies gegeven aan het kabinet om 1 miljard euro beschikbaar te stellen voor de bestrijding van de coronacrisis in Afrika. Daarmee kan Europa dat initiatief al nemen. "Want als Nederland zijnde kan je dat niet alleen doen, dus wij concentreren ons ook op de Europese Unie. Samen moet je zorgen voor medische hulp, luchttransport, maar ook voedselhulp."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het advies is volgens De Hoop Scheffer ook in het eigen belang van Nederland. "Als de mensen op het continent Afrika ten gevolgen van een combinatie aan plagen in wanorde komen te leven, gaan ze naar de wereld van de orde. Als je dus bent voor opvang in de regio - we kunnen in Europa niet iedereen opvangen - dat is het in ons eigen belang dat we het continent overeind houden."

Jaap de Hoop Scheffer: "Europa moet voortrekkersrol nemen in geopolitiek"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie