Buitenland
VPRO

Zelfs een couppoging kan het sprookjeshuwelijk van kroonprins Hussein niet verstoren

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelfs een couppoging kan het sprookjeshuwelijk van kroonprins Hussein niet verstoren

Jordanië staat nu al op de kop vanwege de bruiloft van kroonprins Hussein volgende week. Hij stapt dan in het huwelijksbootje met de 29-jarige Rajwa Al-Saif. "Het is het feestje van de eeuw in Jordanië, en dus merkt echt iedere Jordaniër het", vertelt journalist en Midden-Oosten deskundige Abdou Bouzerda in Bureau Buitenland. Saillant detail: Al-Saif is de achternicht van Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, die twee jaar geleden nog probeerde de Jordaanse koning van de troon te stoten.

Uitgelicht: Jordanië

"Het belooft echt een enorm feest te worden", zegt Bouzerda. "Een hoop hoogwaardigheidsbekleders zullen naar het Jordaanse koninkrijk afreizen, ook Willem-Alexander en Maxima zullen erbij zijn. Nu al zijn in hoofdstad Amman om de haverklap de wegen afgesloten. En de jurk die de prinses op haar hennafeestje droeg, wordt gretig gedeeld op sociale media."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mohammed bin Salman

Toch is het nog maar twee jaar geleden dat Mohammed bin Salman, prinses Rajwa’s achterneef, betrokken was bij een poging om de huidige koning en vader van de bruidegom van de troon te stoten. "Die poging is niet geslaagd, en nu zijn beide families weer vriendjes, alsof er nooit iets gebeurd is", vertelt de journalist.

Het doel van de couppoging was om de huidige koning Abdoellah te vervangen door zijn halfbroer, prins Hamzah. In 2021 werden twee medewerkers van de prins veroordeeld voor de poging, beide hadden nauwe banden met Saudi-Arabië. Ze kregen vijftien jaar celstraf, al claimt een van hen tot een bekentenis te zijn gedwongen: hij zou gemarteld zijn met elektrische schokken. Prins Hamzah kwam er zelf stukken beter vanaf: een tijdje huisarrest in zijn eigen paleis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vergeten en vergeven

"Het klinkt gek, maar eigenlijk is alles nu vergeten en vergeven binnen de Jordaanse koninklijke familie. Ondanks de Saudische betrokkenheid", legt Bouzerda uit. "Bin Salman is een stuk ouder geworden en wil nu overal vrede stichten: zoals in Jemen en Iran. Dus ze doen er in Jordanië niet zo moeilijk meer over. Kroonprins Mohammed bin Salman heeft het paar vorig jaar zelfs al gefeliciteerd met de verloving. Maar ik denk niet dat hij de plechtigheid zelf ook zal bijwonen."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie