Buitenland

Rapport NIOD: geen bewijs geheime afspraken Srebrenica

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rapport NIOD: geen bewijs geheime afspraken Srebrenica

[AVROTROS] Er is geen bewijs gevonden dat Nederland op de hoogte was van een geheime afspraak tussen de Verenigde Staten, Groot Brittannië en Frankrijk om Dutchbat in Srebrenica in 1995 geen luchtsteun te geven. Dat concludeert het NIOD, het instituut voor oorlogs, holocaust en genocide studies in haar jongste rapport. In EenVandaag reageert toenmalig minister van Defensie Joris Voorhoeve op de bevindingen.

Wat er gebeurde in Srebrenica wordt gezien als één van de zwartste bladzijdes uit de Nederlandse geschiedenis. Dutchbat werd in 1994 de Bosnische enclave gestationeerd. Daar werden ze in 1995 onder de voet gelopen door Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic. Dutchbat, en met name commandant Thom Karremans, kreeg na de gebeurtenissen veel kritiek omdat ze te weinig zouden hebben gedaan om de slachting onder moslimmannen te voorkomen.

Vandaag publiceerde het NIOD een nieuw rapport over de luchtsteun van andere landen die uitbleef toen Srebrenica ingenomen werd door de Serviërs, en over de vraag of de plannen van de Serviërs om de enclaves in te gaan nemen bekend waren.

Joris Voorhoeve, minister van Defensie tijdens de val van Srebrenica, reageerde in Radio EenVandaag op het onderzoek:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie