Buitenland
KRO-NCRV

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: 'Imagoschade Nederland in EU valt wel mee'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: 'Imagoschade Nederland in EU valt wel mee'

De imagoschade voor Nederland in de EU 'valt wel mee’, zegt oud-diplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma 1 op 1. Donderdag praten de lidstaten online over de steunmaatregelen in de coronacrisis.

Ed Kronenburg: Eurobonds zijn van tafel, we praten nu over herstelfonds

"Het heeft nu nog niet veel zin om het over enorme bedragen te hebben", zegt Kronenburg. Dat is in lijn met premier Rutte, die het eerst over de contouren van de steunmaatregelen wil hebben, voordat er daadwerkelijk wordt gesproken over keiharde pegels.

'Over bedragen praten heeft weinig zin'

"Vandaag moet vooral worden afgesproken wat we gaan doen en hoe snel. Over bedragen praten heeft weinig zin, want hoeveel je nodig hebt weet je gewoon niet. Begin gewoon, met de uitvoering. Dan kunnen we aan bewoners van lidstaten van de EU laten zien dat het werkt. Zo creëer je draagvlak."

'Beeldvorming is belangrijk'

Op de vorige online Eurotop ging minister Hoekstra van Financiën er met gestrekt been in. Dat leverde hem een hoos aan kritiek op uit vooral de zuidelijke landen. Kronenburg denk dat de imagoschade daarvan 'wel meevalt’ voor Nederland.

"Beeldvorming is heel belangrijk. Met dit soort belangrijke zaken wordt dat ook wel uitgebuit, dan kun je aan je thuisfront laten zien: 'kijk eens wat ik ervan gezegd heb'. Maar de wereld draait door, gelukkig. Je bent alweer met nieuwe onderwerpen bezig. Op een gegeven moment ga je gewoon door."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie