Buitenland
VPRO

Dit straatfeest leidt tot waanzin op de Dominicaanse Republiek

foto: YouTubefoto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit straatfeest leidt tot waanzin op de Dominicaanse Republiek

Feesten op straat is niets nieuws op de Dominicaanse Republiek. En weinig Dominicanen zullen er over klagen. Maar één feestsoort - teteos - met veel bombarie zorgt voor de nodige ophef en dreigt nu zelfs uit de hand te lopen.

Uitgelicht: Dominicaanse Republiek

Teteos drijft veel Dominicanen tot waanzin, vertelt journalist Carlijn Teeven in Bureau Buitenland. "Niet alleen het volume van de muziek, maar ook de songteksten zijn vaak vulgair. Er wordt enorm veel drugs en drank gebruikt. En mensen lopen halfnaakt de hele nacht door. Ook is er vaak sprake van geweld, dusdanig dat een schietpartij op een teteo nauwelijks het nieuws haalt op het eiland."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dat moet veranderen, vindt de politie. "De politie wil een hardere aanpak. Op sommige plekken in het land is er de laatste tijd veel strenger toezicht." Dat blijkt uit eigen ervaring, vertelt Teeven. "Van een vriendin die regelmatig naar de meest beruchte straat van Santo Domingo gaat, de 42, hoorde ik dat het er een stuk rustiger is en enorm veel politietoezicht."

Maar dat betekent niet dat het definitief verdwijnt, legt de journalist uit. "Dominicanen laten zich hun feest niet zomaar afpakken. De teteo is over het algemeen populair onder jongeren. Maar er is ook een andere kant: de Dominicanen die zichzelf als fatsoenlijke burger beschouwen en last hebben van slaapgebrek en enorme troep op straat. Die zien de teteo het liefst vandaag nog helemaal verdwijnen uit het land."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie