Buitenland
KRO-NCRV

Ingeklemd tussen China en Rusland: de geopolitieke rol van Kirgizië en Tajikistan is ingewikkeld

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ingeklemd tussen China en Rusland: de geopolitieke rol van Kirgizië en Tajikistan is ingewikkeld

Door de oorlog in Oekraïne nemen de geopolitieke spanningen toe, met Europa en de Verenigde Staten aan de ene kant en Rusland en China aan de andere kant. Maar Centraal-Azië is een gebied dat we soms over het hoofd zien. Landen als Kirgizië en Tajikistan liggen tussen China en Rusland in. Wat betekent dat voor hun rol op het geopolitieke toneel? Journalist en fotograaf Thijs Broekkamp legt in Spraakmakers uit dat ze erg afhankelijk zijn van de grootmachten. "Als ze niet meer met China of Rusland samenwerken wordt er weinig ontwikkeld."

Video niet beschikbaar

Kirgizië en Tajikistan merken veel van de oorlog in Oekraïne. "In de hoofdstad van Kirgizië, Bisjkek, wonen nu heel veel Russen die zijn gevlucht uit Rusland", vertelt Broekkamp. Omdat de vraag naar woningen stijgt, stijgt ook de huurprijs. "Daarnaast merken zij veel van de Westerse sancties, er is hoge inflatie. Ze kunnen niet meer exporteren naar Europa en ook geen graan meer importeren uit Rusland."

In Kirgizië en Tajikistan is de werkeloosheid hoog, en daarom werken veel burgers in Rusland. "Die gaan terug naar hun land omdat de Russische economie instort en omdat ze bang zijn het Russische leger in te moeten. 30 tot 40 procent van het bruto nationaal product komt van die arbeidsmigranten, dat valt nu weg."

Politieke macht van China

Die andere grote wereldmacht, China, geeft heeft veel leningen uit om in Kirgizië en Tajikistan infrastructuur te ontwikkelen. "Die landen nemen dat gretig aan, maar de bevolking is bang dat China hiermee ook de politieke macht uitbreidt. Onder de bevolking leeft er dan ook een negatief sentiment tegenover China. Maar de overheden werken graag met het machtige land samen, omdat het ontwikkeling voor het land betekent. Er is geen alternatief."

Luister het gesprek met Thijs Broekkamp in Spraakmakers hieronder terug.

Thijs Broekkamp over de rol van landen als Kirgizië en Tajikistan op het geopolitieke toneel

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie