Buitenland

Spaans meisjesvoetbalteam wint jongenscompetitie en schrijft geschiedenis

foto: Lex Rietmanfoto: Lex Rietman
  1. Nieuwschevron right
  2. Spaans meisjesvoetbalteam wint jongenscompetitie en schrijft geschiedenis

Steeds meer meisjes voetballen, ook in het voetbalgekke Spanje. Maar nog nooit werd een meisjeselftal kampioen in een jongenscompetitie. De meisjes van de Catalaanse club AEM Lleida kregen het voor elkaar en maakten zo geschiedenis. Correspondent Lex Rietman ging bij ze op bezoek en merkte dat hij niet de enige nieuwsgierige buitenlander was.

Uitgerekend als de buitenlandse pers op de tribune zit, gaat het bijna fout. De thuisploeg heeft bijna de hele wedstrijd een ruime voorsprong gehad. Maar vlak voor tijd scoren de bezoekers uit Ivars d'Urgell 6-7. De meisjes van het pupillenteam van AEM Lleida - ze zijn 12 en 13 jaar - dreigen vandaag iets zeldzaams mee te maken: verliezen. Maar topscorer Andrea Gómez maakt op de valreep toch nog de gelijkmaker.

Voor de stand op de ranglijst maakt het niet uit. Want ruim voor het slot van de competitie zijn de meisjes van AEM uit de Catalaanse stad Lleida al kampioen. En daarmee hebben ze geschiedenis geschreven. Want voor het eerst is een voetbalteam dat alleen uit meisjes bestaat kampioen geworden in een jongenscompetitie. De statistieken spreken duidelijke taal: 19 wedstrijden gewonnen, 2 gelijkgespeeld en slechts 1 wedstrijd verloren. Doelsaldo: 93 voor en 25 tegen.

Het succes van de meiden

De opmerkelijke prestatie van de ploeg van trainer Dani Rodrigo heeft de aandacht getrokken van de pers uit binnen- en buitenland. Catalaanse en Spaanse media, de New York Times, radio- en tv-zenders uit de Verenigde Staten, Argentinië en Nederland; ze staan allemaal op de stoep bij het bescheiden provincieclubje uit Lleida. "Het is een ongelooflijke ervaring", zegt de 13-jarige topscorer Andrea Gómez. "We zijn ineens een beetje beroemd geworden!"

Wat het geheim is van het succes van de meisjes van AEM Lleida? Andrea hoeft er niet lang over na te denken. "Op onze leeftijd zijn de jongens al duidelijk sterker en sneller dan wij. Wij moeten het dus hebben van onze techniek", zegt ze. "En techniek wint het altijd van kracht." Of dat een waarheid is die echt altijd opgaat, zal onduidelijk blijven. Want de voetbalbond laat gemengde competities met jongens en meisjes alleen toe onder de 14 jaar.

'Ze zeiden dat we barbies waren'

Niet alle jongens zijn in staat om een nederlaag tegen het meisjesteam van AEM sportief te verwerken. Soms krijgen Andrea en haar teamgenoten in het veld te horen dat ze naar huis moeten om de schoonmaak te doen. En een enkele keer zijn het de supporters van de tegenstanders, meestal ouders, die een beledigende opmerking maken.

Maar wat clubcoördinator José María Salmerón nog het meest dwarszit, is een incident met een scheidsrechter. "Na een harde overtreding op een van onze speelsters liet hij gewoon doorspelen", zegt Salmerón. "Toen wij protesteerden, zei hij dat we niet moesten zeuren. Dat we barbies waren." De volgende speeldag kwamen de meisjes van AEM Lleida het veld op met een bedrukt t-shirt. De barbies spelen ook voetbal, stond erop. Inderdaad, en hoe.

Bekijk hier de reportage

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie