Buitenland
NOS

Ingesloten Polen zijn uitzondering volgens speleologen: 'Grotklimmen is veilige sport'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Ingesloten Polen zijn uitzondering volgens speleologen: 'Grotklimmen is veilige sport'

Sinds zaterdag zitten twee speleologen vast in een Poolse grot. De reddingsactie voor de mannen is nog in volle gang. Geen reden voor groot alarm over grotklimmen, vindt de vereniging Speleo Nederland. "Het is een hele veilige sport, mits je nadenkt wat je doet."

"De weersomstandigheden zijn snel omgeslagen", vertelt Rick van Dijk in NOS Met het Oog op Morgen. Hij is voorzitter van Speleo Nederland, de vereniging voor mensen die grotten willen beklimmen.

"Ze zitten ook op een plek die niet voor gewone speleologen is weggelegd. Dit zijn 'harde grotters', zo noemen we dat." De Polen zitten vast in de grootste en diepste grot van het land. Vandaag hebben reddingswerkers de bodem van de grot bereikt en proberen ze het duo met explosieven te bevrijden.

In Nederland zijn tweehonderd mensen via de vereniging van Van Dijk bezig met speleogie. "In België zijn het er tweeduizend. We leren elkaar de technieken want er komt veel bij kijken, bijvoorbeeld het touwwerk. Je denkt na over de risico's, over elke stap die je zet."

Je best doen

Onderkoeling is een van de grootste gevaren voor mensen die in een grot afdalen. "In de Ardennen is het tussen de 8 en 11 graden onder de grond. Maar in Polen was het 4 graden en ook nog nat, dat is heel koud. Daarom neem ik altijd een foliedeken mee en een waxinelichtje. Dat geeft veel warmte af. En uiteraard ook een aansteker."

Volgens Van Dijk trekken er ieder weekend honderden mensen op uit om moeilijk begaanbare grotten te verkennen. "De charme is dat je ergens kunt zijn waar nog nooit mensen zijn geweest." En als het mis gaat? "Enkele gevallen hoor je in het nieuws. Maar het weer kan gewoon omslaan, dat kan ook bij een zeilwedstrijd. Je houdt er rekening mee, je doet je best, meer kun je niet doen."

Ster advertentie
Ster advertentie