Buitenland
AVROTROS

5 vragen over een terugkeer van Trump: 'De republikeinen hebben leiderschap en verhaal niet op orde'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over een terugkeer van Trump: 'De republikeinen hebben leiderschap en verhaal niet op orde'

Met grote stelligheid beweert Donald Trump een comeback te gaan maken. Hij vergadert wekelijks met zijn politieke team om terug te keren in het Witte Huis. Maar zit de Republikeinse partij wel weer op Trump te wachten? Amerika-deskundige Kirsten Verdel geeft antwoorden bij Blok&Toine.

1. Wat heeft Trump de afgelopen 104 dagen na zijn vertrek gedaan?

Trump is veel te vinden bij zijn Mar-a-Lago Resort in Florida waar veel feesten van partijen worden gehouden, legt Verdel uit. "Hier was Trump al vaak te vinden in de weekenden van zijn presidentschap. Tegenwoordig loopt hij tijdens bruiloften naar het podium om te vertellen dat de verkiezingen van hem gestolen zijn."

2. Hoe realistisch is het dat we Trump terug gaan zien in het Witte Huis?

Voor de verkiezingen was al bekend dat Trump de republikeinse partij in gijzeling zou houden. "Wanneer hij zou verliezen, zou hij boven de markt laten hangen dat hij terug wil keren. Zolang hij hiermee dreigt houdt hij de republikeinse partij in gijzeling. Niemand binnen de top van de partij durft hier tegen in te gaan, op Liz Cheney, de dochter van oud-vicepresident Dick Cheney, na. Zij is de enige die hardop zegt dat de verkiezingen niet zijn gestolen."

3. Zien de Republikeinse kiezers 4 jaar Trump wel weer zitten?

"In de peilingen is te zien dat een nipte meerderheid zich vooral identificeert als republikein in plaats van Trump-aanhanger. Daarnaast is er wel een grotere meerderheid die Trump liever als presidentskandidaat zou willen zien."

Toch zijn er ook nog andere mensen die een gooi willen doen naar het presidentschap, vertelt Verdel. "Zo willen voormalig ambassadrice bij de VN Nikki Haley en Tim Scott die een tegen-speech gaf na Biden, een worp doen naar het Witte Huis. Maar wanneer Trump zich daadwerkelijk kandideert maken ze geen schijn van kans."

4. De vaccinaties gaan als een speer, er wordt een sociaal vangnet opgebouwd en er is een miljardeninvesteringen in de infrastructuur. Kan Trump hier tegenop?

Biden heeft vooral een verhaal wat raakt aan de economie en wat zorgt voor geld in de portemonnee bij de mensen, stelt Verdel. "Daarnaast laat hij zien dat hij de pandemie kan bestrijden. Meer dan twee derde van de bevolking heeft inmiddels al een vaccin gehad."

De aanvallen van de republikeinen gaan vooral over een cultureel verhaal, vertelt Verdel. "De Republikeinen komen vooral met een verhaal over transgenders en linkse liberalen die allemaal 'woke' zijn. Je hoort de republikeinen niet over de belangrijke thema’s voor mensen in het land zoals de economie en de pandemie."

5. Hoe besteden andere oud-presidenten hun tijd?

Het is gebruikelijk dat oud-presidenten afstand nemen van het Witte Huis, vertelt Verdel. "Meestal gaan oud-presidenten op tournee waarmee ze flink kunnen cashen. Zo stond Bill Clinton erom bekend dat hij na zijn presidentschap de hele wereld over ging waarmee hij miljoenen binnen harkte. George W. Bush ging aan de slag als hobbyschilder en Jimmy Carter ging aan de slag met humanitair werk waarmee hij een Nobelprijs won."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie