Buitenland
VPRO

Politie vernietigde cruciaal document in zaak Julio Poch

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie vernietigde cruciaal document in zaak Julio Poch

Een cruciaal document over het omstreden Nederlandse politieonderzoek naar oud Transavia-piloot Julio Poch is vernietigd. Het gaat om het reisverslag van de eerste geheime missie van hoge politiefunctionarissen naar Argentinië om te onderzoeken of Poch vervolgd kon worden wegens oorlogsmisdaden. Het verslag is na dat onderzoek in januari 2008 uit een politiekluis verwijderd.

Nieuwe ontwikkelingen in de zaak Poch

Dit blijkt uit onderzoek van Bureau Buitenland en RTL Nieuws. Het verslag van een tweede reis naar Argentinië – een paar maanden later - is wel bewaard gebleven. Dit tweede verslag blijkt al wekenlang bij de top van het OM te hebben gelegen toen minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid nog aan de Tweede Kamer meldde dat hij niet over reisverslagen beschikte. Over beide zaken heeft de minister de Kamer nooit geïnformeerd.

Politie en justitie zeggen in een reactie dat het verslag van de eerste reis 'niet meer is gevonden' en 'datde inhoud van de kluis (waar het verslag mogelijk heeft gelegen) reeds jaren geleden is vernietigd'.

Quote

Het heeft er alle schijn van dat Nederland hier zeer onzorgvuldig is geweest

Sjoerd Sjoerdsma, Tweede Kamerlid

Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66 reageert getergd op deze nieuwe onthullingen en wil dat de minister nu snel openheid van zaken geeft: "Dit is de zoveelste bedroevende episode in een schimmenspel rondom de zaak-Poch. Reisverslagen die worden vernietigd, een ander verslag dat eigenlijk al praktisch op het bureau van de minister lag, maar waarover de Kamer pas veel later hoorde… Het heeft er alle schijn van dat Nederland hier zeer onzorgvuldig is geweest."

Twee reisverslagen

De twee reisverslagen zijn belangrijk, omdat daaruit blijkt hoe intensief de top van het OM en de toenmalige minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin vanaf eind 2007 betrokken waren bij de vervolging van Poch en zijn omstreden uitlevering aan Argentinië. Politie en justitie kunnen geen verklaring geven voor de redenen van de vernietiging van het eerste verslag, een vertrouwelijk document van de toenmalige Criminele Inlichtingen Eenheid.

Het tweede verslag is van belang omdat daaruit blijkt dat Nederlandse politie- en justitiefunctionarissen al tijdens die reis in mei 2008 met de Argentijnen spraken over mogelijke uitlevering van de oud-piloot van Transavia. Minister Grapperhaus heeft dit lange tijd ontkend. Pas nadat het verslag dit voorjaar opdook in de Wob-procedure vanBureau BuitenlandenRTL Nieuws, informeerde de minister de Kamer alsnog.

Onder de pet

Volgende maand moeten Hirsch Ballin en andere betrokkenen voor de rechter getuigen over hun rol in de zaak. Julio Poch is van plan vijf miljoen euro schadevergoeding van de Nederlandse Staat te eisen. "Het heeft er alle schijn van dat informatie zo lang mogelijk onder de pet moest worden gehouden", zegt Geert-Jan Knoops, de advocaat van Poch.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle uitzendingen.

Ster advertentie
Ster advertentie