Buitenland
NOSNTR

Dit zijn de coronamaatregelen in de landen om ons heen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de coronamaatregelen in de landen om ons heen

Ieder land in Europa probeert de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Maar bij iedere grens krijg je weer te maken met andere maatregelen. Waar mag je nog de straat op? En waar riskeer je een boete als je buiten bent?

In Frankrijk is een algehele lockdown afgekondigd. Dat betekent dat je absoluut niet de straat op mag zonder geldige reden. Je mag natuurlijk wel naar je werk of even naar de supermarkt. Maar daarvoor moet je wel een formulier invullen en meenemen, waarop je verklaart wat je buiten komt doen. Wie niets kan overleggen, riskeert een boete van 135 euro.

Boete tot 25.000 euro in Duitsland

Ook in Duitsland gelden sinds gisteren extra strenge regels. Zo is het verboden om met meer dan twee mensen de straat op te gaan, met uitzondering van gezinnen. Ook even een hapje eten of je haar laten knippen zit er niet meer in. Restaurants, kappers en schoonheidsspecialisten zijn voorlopig gesloten.

Duitsland hoopt hiermee mensen aan te pakken die bewust nog in groepsverband met elkaar afspreken. Wie nu de regels overtreedt, riskeert een gigantische boete. In sommige deelstaten kan die oplopen tot wel 25.000 euro.

Grenzen in België worden gecontroleerd

Ook bij onze zuiderburen wordt burgers gevraagd om binnen te blijven. Alleen een tripje naar het werk in België, de supermarkt of de apotheek is toegestaan.

Een frisse neus halen is toegestaan, maar dan wel alleen samen met het gezin, of één vriend of kennis. En denk maar niet dat even goedkoop over de grens tanken nog kan. Bij de grens staat politie om te controleren wat iedereen komt doen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Groot-Brittannië is de uitzondering

De landen om ons heen nemen tot nu toe redelijk strenge maatregelen, maar er is een uitzondering: Groot-Brittannië. Inwoners is gevraagd om zoveel mogelijk afstand te houden tot elkaar, maar de regering heeft nog geen echte vuist gemaakt. Winkels zijn gewoon open en ondanks dat het metroverkeer in Londen beperkt is, blijft het druk op de stations en in de treinstellen.

De verwachting is dat premier Johnson wel snel met nieuwe maatregelen komt, want het lijkt erop dat de Britten zich niet kunnen houden aan de oproep tot social distancing.

Ster advertentie
Ster advertentie