Buitenland
NOS

Argentijnse vicepresident ontsnapt aan een aanslag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Argentijnse vicepresident ontsnapt aan een aanslag

De Argentijnse vicepresident Cristina Fernández de Kirchner is op straat aangevallen door een gewapende man. Op beelden is te zien dat een man een pistool op de politica richt, maar het wapen lijkt niet te werken

Mislukte aanslag op Argentijnse vicepresident Christina Kirchner

“De aanslag vond plaats vlakbij haar huis. Aanhangers hadden zich daar verzameld om haar te steunen, want ze bevindt zich in een grote corruptiezaak.Zij loopt daar langs en begroet de mensen en ineens richt een man een pistool op haar”, vertelt Zuid-Amerika-correspondent Boris van der Spek in het NOS Radio 1 Journaal. “Het lijkt erop dat hij probeert te schieten, maar het wapen gaat niet af.”

Op beelden is te zien dat het pistool dicht tegen het gezicht van Kirchner kwam:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Motief

“Er is een man aangehouden, een 35-jarige Braziliaan, maar wat zijn motief was, is nog niet duidelijk. Wat er aan de hand is met Cristina Kirchner, is dat zij momenteel beschuldigd wordt van grootschalige fraude in haar periode als president. Er is twaalf jaar gevangenisstraf tegen haar geëist. Men wil haar verbieden een openbaar ambt te bekleden, dus ze bevindt zich in een behoorlijk groot schandaal.”

“Daarnaast is zij ook presidentskandidaat voor volgend jaar. Het kan dat het hier mee te maken heeft.”

Reacties

“Er wordt enorm geschokt gereageerd. Oud-president Macri heeft gereageerd, maar ook de huidige president Fernandez heeft gereageerd in een toespraak. Hij zei dat het wapen vijf kogels had, dat het niet is afgegaan en hij noemde het de ernstigste gebeurtenis sinds de terugkeer naar de democratie.”

“Ook in het buitenland is er geschokt gereageerd. De presidentskandidaat van Brazilië Lula, Chileense president Boric, de president van Venezuela, Madura, hebben allemaal geschokt gereageerd. Want dit had een hele zware aanslag kunnen zijn die echt veel erger had kunnen aflopen.”

RJN Argentinië

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie