Buitenland
NOSNTR

Nieuw plan moet voor wapenstilstand zorgen in Oost-Oekraïne

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw plan moet voor wapenstilstand zorgen in Oost-Oekraïne

Terwijl de oorlog in Oost-Oekraïne, tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger, enorm is opgelaaid de laatste dagen ligt er een nieuw plan voor een wapenstilstand in die regio. Een van de ontwerpers van dat plan is topdiplomaat Robert Serry.

Nieuw plan voor wapenstilstand in Oost-Oekraïne

“Het staakt-het-vuren is vereist om überhaupt politieke vooruitgang te kunnen boeken”, vertelt Serry in Nieuws & Co. Hij was in 1992 de eerste Nederlandse ambassadeur in Kiev, nadat in 1991 de Sovjet Unie uit elkaar was gevallen en Oekraïne zelfstandig werd. Serry is nu als senior advisor verbonden aan de The European Institute for Peace.

Stil overleg

Aan het plan voor een wapenstilstand is de afgelopen twee jaar gewerkt door het European Institute for Peace. Voor de organisatie sprak Serry met Oekraïense en Russische experts. Dat gebeurde eerste allemaal achter de schermen, maar daar kwam verandering in. “Die groep van experts is zo bezorgd dat ze het stille overleg publiekelijk willen maken. Dat hebben ze aan mij gevraagd om te doen.” Volgens Serry zijn de Oekraïense en Russische experts bang dat het op oorlog uitloopt. “Ze vrezen allemaal desastreuze gevolgen voor hun eigen landen als het tot een oorlog zou komen.”

Donetsk en Loehansk

De Russische president Poetin gaat de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk erkennen. De leiders van de separatistische regio's in Oost-Oekraïne vroegen Poetin eerder vandaag hun onafhankelijkheid te erkennen. Hij heeft aangegeven dat hij dit gaat doen. De erkenning van deze volksrepublieken heeft, volgens Serry, grote gevolgen. “Dat betekent dat er geen Minsk-akkoorden meer is. In het proces wordt er gesproken over het teruggaan naar Oekraïne met die volksrepubliekjes.”

Wapenstilstand

Serry hoopt dat het blijft bij het erkennen van de republieken. “Als het gaat leiden tot Russische verplaatsing naar de volksrepublieken, dan is het een duidelijk rode lijn die wordt overschreden. Dan ben ik bang dat het oorlog wordt.” Daarnaast is het staakt-het-vuren nog belangrijker geworden. “Dan kan het voorkomen worden dat het volledig uit de hand loopt”, legt Serry uit.

NC serry

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie