Buitenland
AVROTROS

Britse Lagerhuis weer aan de slag na opheffen schorsing

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Britse Lagerhuis weer aan de slag na opheffen schorsing

De leden van het Britse Lagerhuis zitten sinds 12.30 uur vanmiddag gewoon weer in de groene bankjes. Premier Johnson had het parlement geschorst tot 14 oktober, maar gisteren oordeelde het Hooggerechtshof dat die schorsing onwettig is. In de studio Brexit-verslaggever Vanessa Lamsvelt in Radio EenVandaag.

"Het is een hele aparte situatie. Het is woensdag en dan heb je normaal gesproken het vragenuurtje, maar Boris Johnson was er nog niet eens. Hij zat namelijk in het nachtvliegtuig van New York naar London. De agenda was ook eerst helemaal leeg, maar inmiddels is hij wat voller en gaan een aantal ministers een verklaring afleggen", zegt Lamsvelt.

Johnson moet het ondergaan

Vanessa legt uit in welke situatie Johnson terecht komt, als hij later vandaag zal aanschuiven. "De parlementariër zijn not amused dat ze zijn weggestuurd. Johnson komt bijna in een soort gevangenis terecht met allemaal boze mensen. Hij moet er zijn, maar hij wil het niet. De parlementariërs hebben nu alle macht over hem. Hij zit met een minderheid van tientallen zetels, dus hij moet het maar ondergaan."

Johnson kan deze situatie uiteindelijk voor zich laten werken, als er weer verkiezingen komen, omdat hij zich presenteert als de man van het volk. "En dan kan hij straks tegen de kiezers zeggen: Kijk, de parlementariërs zijn tegen mij, zij zijn tegen het volk."

Op de hoogte blijven van brexitnieuws? Meld je aan voor de EenVandaag brexit-whatsappgroep en volg daarmee de brexitchat van Vanessa.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie