Buitenland
NOS

Alabama voert als eerste staat doodstraf met stikstofgas uit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alabama voert als eerste staat doodstraf met stikstofgas uit

In de Amerikaanse staat Alabama wordt de gevangene Kenneth Smith geëxecuteerd door een verstikking met gas. Het Hooggerechtshof weigerde een verzoek om zijn executie tegen te houden. Het is voor het eerst dat de doodstraf op deze manier wordt uitgevoerd in de Verenigde Staten. Merel Pontier is advocaat en staat veroordeelden op 'death row' bij in Texas. Ze vertelt in het NOS Radio 1 Journaal waarom er voor deze manier van doodstraf gekozen is.

"Er zijn 27 staten in Amerika die de doodstraf hebben. Elke staat heeft de dodelijke injectie als primaire methode van executie. Daarnaast zijn er een aantal staten, waaronder Alabama, die ook een tweede methode hebben voor als de eerste niet lukt. Vorig jaar is geprobeerd om Kenneth Smith te executeren met een dodelijke injectie, maar dat is toen niet gelukt."

Alternatieve optie

Daarom gaat Alabama nu over op de tweede optie: de doodstraf voltrekken met stikstof. Het Hooggerechtshof weigerde eerder het verzoek om zijn executie tegen te houden. Smith beweerde in zijn verzoek dat de mislukte poging hem een ernstig trauma had bezorgd en dat deze in strijd is met het grondwettelijk verbod op wrede straffen.

"Eigen vecht elke ter dood veroordeelde zijn straf aan tot de hoogste rechter, de Supreme Court. Dat is in dit geval niet gelukt, omdat de eisen die de Supreme Court stelt heel streng zijn. Je moet dan echt kunnen bewijzen dat de methode te wreed zou zijn en dat is erg lastig aan te tonen met een methode die nog nooit eerder is toegepast."

Proces van 30 uur

Daarom kan de executie vandaag wel doorgaan. De executie van Smith zal plaatsvinden in een tijdsbestek van dertig uur, beginnend om 12.00 uur lokale tijd en eindigend om 18.00 uur de volgende dag.

"Ze hebben een protocol opgezet. Het gaat op dezelfde manier als waarop de dodelijke injectie ook wordt uitgevoerd. Iemand wordt naar een kamer begeleid, er mogen getuigen bij zijn en familie van de dader en slachtoffers."

"Smith zal op een tafel worden vastgebonden en in plaats van dat hij een dodelijke injectie krijgt, wordt bij hem een gasmasker opgezet waardoor het stikstof wordt toegediend."

Experiment

Omdat het een nieuwe methode betreft, is het volgens Pontier nog niet duidelijk of Smith ook echt aan het gas zal overlijden: "Men weet niet hoe hij zal overlijden, wat de bijwerkingen zijn of hoe lang het precies gaat duren."

"Experts zeggen dat er een kans is dat hij door het inademen van het gas zou kunnen gaan overgeven. Dan zou hij eerder sterven door verstikking dan door het gas zelf. Dus er zijn allerlei medische risico's aan verbonden die we eigenlijk nog niet goed kennen en pas vandaag of morgen achter gaan komen."

Huurmoord

Smith werd in 1988 veroordeeld voor de huurmoord op de vrouw van een predikant. In ruil voor duizend dollar vermoordde hij haar in opdracht van haar man. Die zat diep in de schulden en wilde een levensverzekering innen. Bij Smiths mededader werd de doodstraf al in 2010 voltrokken.

Alabama voert als eerste staat doodstraf met stikstofgas uit

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie