Buitenland
VPRO

Supersnor redt Venezuela

foto: Luigino Bracci Roa desde Venezuela / YouTubefoto: Luigino Bracci Roa desde Venezuela / YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Supersnor redt Venezuela

Supersnor. Zo heet de nieuwe tv-serie in Venezuela waarin president Nicolas Maduro ten strijde trekt tegen het Amerikaanse imperialisme. Als een onoverwinnelijke held met bovenmenselijke superkrachten redt de president zijn land van de ondergang. Liggen de Venezolanen nu aan de televisie gekluisterd? Latijns-Amerika verslaggever Edwin Koopman licht het toe bij Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Venezuela met Edwin Koopman

Maduro

De verhaaltjes zijn van grote eenvoud: de gemene Amerikanen saboteren de stroomvoorziening of houden coronavaccins tegen om de revolutie te ondermijnen. Maar dan komt Supersnor, een kruising tussen Iron Man en Superman zijn land redden van stroomuitval en schaarste.

Niet alleen de snor maar ook de rest van het uiterlijk zijn onmiskenbaar van president Maduro. De Amerikaanse president, met boevenmasker, lijkt enigszins op ex-president Donald Trump. En ook de oppositieleiders ontbreken niet, als marionetten van de Amerikanen voor het uitvoeren van het volgende snode plannetje.

Propaganda

De serie heeft veel weg van een parodie, maar is wel degelijk serieus bedoeld. De propaganda voor de charismaloze president lijkt vooral te zijn gericht op de kleinste Venezolaantjes, maar ook onder de aanhang van Maduro zijn, te oordelen naar de reacties op sociale media, flink wat kijkers.

Tegenstanders van Maduro wijzen erop dat de problemen waarvan in de serie de Amerikanen de schuld krijgen, vaak zijn veroorzaakt door Supersnor zelf. En dat hij om zijn heldendaden te verrichten nota bene Amerikaanse helden als voorbeeld neemt.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie