Buitenland
VPRO

Egypte verklaart Netflix de oorlog

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Egypte verklaart Netflix de oorlog

Egypte dreigt de streamingdienst voor de rechter te slepen omdat sommige films en series 'ingaan tegen de waarden van de Egyptische samenleving'. Zo was er een hoop gedoe over een film waarin iemand uit de kast kwam. "Aanstootgevende content moet van het internet, maar de regering wil niet benoemen wat ze daar precies mee bedoelen," vertelt Ruth Vandewalle in Bureau Buitenland.

VPRO BB Egypte

Netflix in Egypte

In Arabische landen zijn er in totaal zo’n twaalf miljoen Netflix-gebruikers en naar verwachting zullen dat er over vijf jaar ruim twintig miljoen zijn. Dat komt mede doordat er veel jongeren zijn. Zo bestaat de bevolking van Egypte voor zo'n zestig procent uit jeugd. Bovendien is Egypte ook marktleider bij Netflix in het Arabischsprekende deel van de wereld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Traditionele familiewaarden

De regering vindt dat sommige films of televisieseries in strijd zijn met traditionele Arabische familiewaarden en daarom van de streamingdienst afgehaald moeten worden. "Als het gaat over seks buiten het huwelijk, homoseksualiteit of alcohol dan wil de regering van Egypte dat niet zien op al die Netflix-series", vertelt Vandewalle.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Sponsor van homoseksualiteit'

Tot nu toe zijn er nog geen rechterlijke stappen ondernomen en lijkt het meer op een manier van de regering om Netflix in het gareel te houden. Daarmee sluit het land zich aan bij zes andere Golfstaten die eenzelfde beleid voeren op door hen beoordeelde ongepaste beelden. "Egypte staat natuurlijk bekend om censuur, en ze willen dat Netflix, wat net buiten hun handen glipt, toch luistert en ervoor zorgt dat de dienst geen 'sponsor van homoseksualiteit' is," vertelt Vandewalle.

Egypte ziet vooral content rondom LHBTIQA+ als grootste probleem. Het wordt gezien als een bedreiging als de jeugd hier te veel aan wordt blootgesteld. Oudere generaties zijn bang dat door dit soort series LHBTQIA+-waarden normaliseren. Uitkomen voor je seksuele identiteit of geaardheid is nog altijd heel gevaarlijk en kun je zelfs voor gestraft worden in bepaalde Arabische landen.

Een reactie van Netflix blijft vooralsnog uit.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie