Naar homepage
Buitenland

Microsoft is gehackt, mogelijk ook Nederlandse slachtoffers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Microsoft is gehackt, mogelijk ook Nederlandse slachtoffers

Microsoft heeft kwaadaardige software gevonden die is gelinkt aan een grootschalige hack van ten minste twee Amerikaanse ministeries. De techreus gebruikt software van het IT-bedrijf SolarWinds. Volgens een eveneens gehackt cyberbeveiligingsbedrijf hebben de hackers tussen maart en juni malware ingevoerd in een update van SolarWinds-software.

Een Microsoft-woordvoerder zegt dat de kwaadaardige software op het netwerk is gekomen, dat die verwijderd is en dat er geen aanwijzingen zijn dat vanaf hun systemen anderen zijn aangevallen. De hackers zouden op verschillende manieren binnen zijn gekomen. Het bedrijf onderzoekt wat er precies gebeurd is. Eerder werd ook al het Amerikaanse online beveiligingsbedrijf FireEye gehackt en moesten verschillende ministeries er ook aan geloven in de VS.

"Het is wel zorgelijk dat ook Microsoft is gehackt. Dat geeft aan dat het geen huis, tuin en keuken-hack is waar we mee te maken hebben. Het meest zorgelijke is dat persbureau Reuters meldt dat de aanvallers met hun toegang ook anderen hebben kunnen hacken. Microsoft ontkent dat dan weer op zijn beurt. Als dat zo zou zijn, zouden de poppen aan het dansen zijn.", vertelt NOS-techredacteur Joost Schellevis in het NOS Radio 1 Journaal.

Toegang tot verschillende Amerikaanse ministeries

De aanvallers kregen met hun hacks ook toegang tot de Amerikaanse dienst die verantwoordelijk is voor de voorraad van atoomwapens. Het lijkt er overigens niet op dat zij toegang kregen tot het deel waarin de atoomwapens worden beheerd en aangestuurd. "Ze hebben alleen de controle ruimte weten te benaderen. Maar het geeft wel aan waar de aanvallers naar op zoek waren."

Volgens Schellevis is er ook een duidelijk verband te zien in de hacks. "Het heeft allemaal te maken met een stuk software dat is gekraakt door een stel Russische hackers. Zij hebben een achterdeurtje in het softwarepakket geplaatst van SolarWinds. Dat softwarepakket wordt door heel veel bedrijven gebruikt om complexe netwerken op te bouwen, veel te groot om met de hand te beheren."

De hacks lijken vooral te zijn gebruikt om te spioneren. "Met dat achterdeurtje hebben de aanvallers toegang gekregen tot ruim achttienduizend klanten en hun bedrijfsnetwerken, waaronder dus Amerikaanse ministeries. De impact daarvan zal nog moeten blijken, maar bij Microsoft blijkt dat de hack is gebruikt om toegang te krijgen bij andere overheidsinstellingen en landen die klant zijn bij Microsoft."

Ook in Nederland wordt de software gebruikt. Het hoeft echter niet te betekenen dat deze Nederlandse bedrijven ook gehackt zijn. De komende weken wordt meer duidelijk wie slachtoffer zijn van de hack.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie