Buitenland
VPRO

'Assad verrijkt zich met geld bedoeld voor slachtoffers aardbeving'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Assad verrijkt zich met geld bedoeld voor slachtoffers aardbeving'

Waar de aardbeving duizenden Syriërs het leven kostte, en tienduizenden anderen hun huis en haard verloren, biedt de ramp het Syrische regime van dictator Assad een kans om zich weer op de kaart te zetten. En ook om zich te verrijken, meldt de Financial Times. Journalist en Syriëkenner Fernande van Tets vertelt in Bureau Buitenland hoe dat in de praktijk werkt.

Aardbeving brengt Assad terug op wereldtoneel

Het geld gaat naar twee verschillende VN-operaties in Syrië, vertelt Fernande van Tets. "Assad heeft alle controle over de hulp, die kan hij afdwingen. Dat heeft hij eerder gedaan door allerlei medische spullen uit het konvooi te halen als dat werd geweigerd door organisaties."

Dat komt erop neer dat hulp via Damascus de enige manier is om te kunnen handelen. "Men kan dus zelfstandig niet opereren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Daarnaast maakt de Financial Times bekend dat de dochter van Assads spionnen-baas werkte voor de VN en het Rode Kruis. Van Tets is daar niet geheel verbaasd over. "Toen ik er werkte in 2018 waren dit soort praktijken ook al aan de gang. Het is dus niets nieuws, maar nu komt het weer aan het licht door alle humanitaire hulp rondom aardbeving. In de tijd dat ik er werkte liepen er ook gewoon drie dochters van mensen uit het regime rond. Dat wist iedereen gewoon. De relaties met de regering zijn gewoon belangrijk. Dat is het lastige. Je hebt een regering nodig om iets te kunnen doen als hulporganisatie."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie