Buitenland
BNNVARA

Wat doet vluchten voor een oorlog met het kinderbrein?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat doet vluchten voor een oorlog met het kinderbrein?

De oorlog in Oekraïne maakt een grote impact op kinderen. Bart Rijs van War Child was bij de grens van Oekraïne en Roemenië om de eerste noodhulp op te zetten. In De Nieuws BV vertelt Rijs over wat hij daar gezien heeft en hoogleraar neuropsychologie, Erik Scherder, vertelt over wat een oorlog doet met de hersenen van een kind.

De afgelopen dagen heeft Rijs vooral veel moeders met kleine kinderen gezien, die in Roemenië de grens over komen. De vaders zijn veelal achtergebleven in Oekraïne om het land te verdedigen. "In de dagen dat ik er was zijn er 70.000 mensen over dat punt de grens overgekomen, maar er worden er nog veel meer verwacht", aldus Rijs.

Psychologische eerste hulp

Vanuit War Child proberen ze nu een vorm van psychologische eerste hulp te organiseren voor de vluchtelingen uit Oekraïne. "Dat doen we door te beginnen met mensen daar in Roemenië en Moldavië te trainen in de omgang met oorlogsslachtoffers, zowel met de ouders als de kinderen. Het gedrag van de ouders bepaalt ook voor een heel groot deel de gemoedstoestand van de kinderen", legt Rijs uit.

Scherder vertelt wat vluchten voor een oorlog doet met de hersenen van een kind. "Je kijkt onder andere naar de hoeveelheid stress die kinderen meemaken. Die is natuurlijk enorm. Maar je kijkt ook naar de stress van de moeder. In dit geval zijn het de moeder en kinderen die de grens over komen, vader blijft vaak nog achter ook. En die stress die komt precies aan in een periode dat het centrale zenuwstelsel, de hersenen van die kinderen volop in de groei zijn." De periode van 0 tot 10 jaar is volgens Scherder een cruciale periode voor de ontwikkeling van het brein. "Het betekent dat die kinderen een verhoogd risico hebben om later bang te worden voor alles in hun leven", legt Scherder uit. Hij noemt ook een verhoogde kans om later last te krijgen van depressies.

Gedrag ouders

Vanuit War Child proberen ze dan ook de ouders een aantal tools mee te geven die op dit moment direct ingezet kunnen worden. "Je hoeft niet altijd sterk te zijn. Dat is iets wat wij ook zeggen tegen vaders en moeders. Probeer als er positieve gevoelens zijn, die te delen met je kinderen." Rijs: "Ga het ook niet hebben over vechten tegen de Russen en wraak nemen. Daar worden kinderen ook angstig van."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie