Buitenland
NOS

El Salvador strijdt tegen criminele bendes: 'Iedereen die er verdacht uitziet wordt opgepakt'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. El Salvador strijdt tegen criminele bendes: 'Iedereen die er verdacht uitziet wordt opgepakt'

In Soyapango, één van de grootste steden in El Salvador, zijn 10.000 militairen en agenten ingezet bij een grootschalige operatie tegen bendes. De stad, met bijna 300.000 inwoners, is afgesloten door de veiligheidsdiensten. NOS Met het Oog op Morgen sprak daarover met Marlies Stappers. Zij is oprichter van Impunity Watch, een mensenrechtenorganisatie die strijdt tegen corruptie en straffeloosheid in Midden-Amerika.

De regering van president Bukele kondigde eind maart de noodtoestand af, nadat in drie dagen 62 mensen waren vermoord. Sinds de noodtoestand zijn meer dan 58.000 mensen opgepakt. "De gevangenissen in El Salvador zitten overvol, waar de meest gruwelijke dingen gebeuren", aldus Stappers.

'Geen rechterlijke orde'

Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek op de harde aanpak van Bukele, onder meer omdat jonge mannen willekeurig zouden worden opgepakt. Ook mogen mensen lang worden vastgehouden zonder proces. "Met dit optreden worden constitutionele mensenrechten opgeschort. Het leger gaat van huis tot huis. Iedereen die er verdacht uitziet kan worden opgepakt, zonder dat daar een rechterlijke orde aan voorafgaat", zegt Stappers.

In verschillende plaatsen in El Salvador staan hele wijken onder controle van machtige bendes. Die zijn vaak betrokken bij drugshandel en afpersing. Naar schatting zijn 70.000 mensen lid van zo'n groep. "Je hebt bijvoorbeeld de Salvatrucha en de Barrio Dieciocho. Die zijn berucht vanwege de afpersingen, betrokkenheid bij drugshandel en vooral het rucksichtslos vermoorden van mensen die in hun weg staan", weet Stappers.

Daling aantal moorden

El Salvador is een zeer gewelddadig land, maar volgens de regering werpt de harde aanpak zijn vruchten af. Het aantal moorden in de eerste tien maanden van dit jaar zou ten opzichte van een jaar geleden zijn gedaald met 38 procent.

Het is niet voor het eerst dat Salvadoraanse veiligheidstroepen worden ingezet om een plaats af te sluiten. In oktober werd een dorp doorzocht door 2000 agenten en militairen vanwege een moord. Iedereen die het dorp verliet of binnen wilde, werd ondervraagd. Zo'n vijftig verdachten werden gearresteerd.

oog el salvador

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie