Buitenland
NOS

Meer bekend over achtergrond van schietpartij in winkelcentrum Kopenhagen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer bekend over achtergrond van schietpartij in winkelcentrum Kopenhagen

Er is iets meer duidelijk over de achtergrond van de schietpartij in een winkelcentrum in Kopenhagen gisteren. Daarbij werden drie mensen doodgeschoten.

Meer duidelijk over achtergrond van de schietpartij in een winkelcentrum in Kopenhagen

“De dader is vanmiddag voorgeleid. Dat gebeurde achter gesloten deuren, dus we weten nog niet meer over het motief. Hij is nu vierentwintig dagen in voorarrest gezet”, vertelt Scandinavië-correspondent Rolien Créton in Radio Tour de France. “Hij wordt door een psychiatrische kliniek verder onderzocht. Dat zou duiden op een psychische stoornis.”

Psychische stoornis

“Die conclusie wordt ook getrokken, omdat hij verschillende video’s heeft gepost de dagen voor de schietpartij. Op die video’s zie je dat hij een pistool in zijn mond doet, een pistool op zijn slaap houdt en hij schrijft een bericht dat zijn medicatie niet werkt.”

“Volgens de Deense media zou hij ook vlak voor het schieten een crisislijn hebben gebeld. Dat zijn onbevestigde berichten, maar dat zou erop duiden dat hij een psychische stoornis zou hebben.”

Slachtoffers

“Er zijn dertig mensen gewond geraakt. Van die dertig mensen zijn er drie opgenomen in het ziekenhuis. Op dit moment is één van die drie nog in kritieke toestand. Verder kunnen mensen de noodlijn bellen om psychische hulp te krijgen. Die lijn staat roodgloeiend.”

“Veel mensen zijn in shock. Er waren heel veel kinderen in dat centrum. Ik sprak een vader die met zijn drie kinderen en familie in het centrum was. Hij was zijn tweejarige dochter kwijt op het moment dat er werd geschoten. Terwijl iedereen wegliep uit dat centrum probeerde hij zijn dochter te vinden. Hij kwam toen de politie tegen die hem dwong om het centrum te verlaten. Zonder zijn dochter. Zijn dochter werd pas tweeëneenhalf uur later gevonden. Dat is meerdere mensen overkomen. Veel mensen hebben echt een traumatische ervaring gehad.”

Reactie

“Dit komt zelden voor, wapengeweld. Zo’n schietpartij hakt er echt in bij mensen. Mensen zijn hier wel zeer van onder de indruk.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie