Buitenland

Vorming coalitie Israël mislukt, nieuwe verkiezingen

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vorming coalitie Israël mislukt, nieuwe verkiezingen

In Israël is het niet gelukt om een nieuwe coalitie te vormen, wat betekent dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden. Demissionair premier Netanyahu had tot middernacht om een kabinet te smeden. Dat dat is mislukt is een flinke tegenslag voor Netanyahu, vertelt correspondent Arlene Gelderblom in het NOS Radio 1 Journaal.

Voor een meerderheid in het parlement had Netanyahu's Likudpartij zaken moeten doen met enkele kleine ultra-orthodoxe en uiterst rechtse partijen, maar dat is verzand in onenigheid over allerlei kwesties.

Extra complicatie is de positie van Netanyahu zelf, die in drie verschillende zaken van corruptie wordt beschuldigd. Hij spreekt alle beschuldigingen tegen, maar wilde wel via een wettelijke regeling afdwingen dat hij onschendbaar is zolang hij premier is.

Annexatie in ruil voor immuniteit

Kort voor de verkiezingen zei Netanyahu dat hij van plan was om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren, als hij aan de macht zou komen. Zijn tegenstanders verdachten hem ervan dat hij bij de onderhandelingen met de Unie van Rechtse Partijen (URP) over een nieuwe coalitie de annexatie zou uitruilen tegen garanties voor zijn eigen immuniteit. De URP is voorstander van annexatie.

De Knesset heeft er nu op voorspraak van Likud voor gekozen om zichzelf te ontbinden. Er komt dus geen formatiepoging door een andere partij. De Israëliërs gaan waarschijnlijk in september weer naar de stembus.

Ster advertentie
Ster advertentie