Buitenland

Vluchtelingenstroom uit Afghanistan op komst? 'Turkije kan het helemaal niet aan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vluchtelingenstroom uit Afghanistan op komst? 'Turkije kan het helemaal niet aan'

De opkomst van de Taliban in Afghanistan gaat een nieuwe vluchtelingenstroom naar Europa veroorzaken. Hoeveel mensen er nu al via Turkije Europa proberen te bereiken is moeilijk te zeggen, maar het zijn er "honderden per dag". Dat zegt Midden-Oosten-correspondent Olaf Koens van RTL Nieuws in Europa Draait Door. "Als je daar aan de grens rondrijdt, zie je dat iedere boer in de mensensmokkel zit", aldus Koens.

Meteen luisteren: Europa Draait Door met Olaf Koens en Beatrice Graaf

Koens bezocht het grensgebied tussen Turkije en Iran, waar veel boeren bestelbusjes hebben staan. "Dat is niet om hun kroost naar school te brengen…", zegt Koens, die in Turkije is gestationeerd.

De correspondent bezocht het gebied ook midden in de nacht, wanneer de smokkelaars actief Afghanen de grens over helpen. "Er heerst daar een hele rare sfeer", vertelt hij: "mensensmokkelaars te paard die communiceren met fluitsignalen, spotters langs de weg, het leger die daar een beetje tussendoor maneuvreert." Hij vergelijkt het met het wilde westen.

Opkomst Taliban

De vluchtelingen die nu de grens over zijn, zijn al ver vertrokken voor de opkomst van de Taliban. Ze hebben namelijk Iran moeten doorkruisen, vaak te voet, wat ongeveer 40 dagen duurt, zegt Koens. Wat de effecten zullen zijn van de veranderingen in Afghanistan is dus nog niet te zeggen: "Het is de vraag wat er gaat gebeuren. Laat de Taliban mensen die willen vluchten gaan, of gaan ze die tegenhouden?"

Turkije vangt relatief veel vluchtelingen op. Een nieuwe stroom kan een groot probleem veroorzaken in het land, denkt Koens. "Turkije kan dat helemaal niet aan", denkt hij. Bij de komst van Syriërs sloot de Europese Unie een deal met Turkije, maar dit gaat het land waarschijnlijk niet opnieuw doen. Mochten er vele vluchtelingen de grens overkomen, zou Erdogan de poort naar Europa wel eens open kunnen zetten, denkt de correspondent. "Als hier niet een breed gedragen oplossing voor komt waar Turkije zich ook in kan vinden, gaat het kwaadschiks."

In de podcast Europa Draait Door, die in zijn geheel over Afghanistan ging, werd ook gesproken met hoogleraar internationale betrekkingen Beatrice de Graaf. Luister de aflevering via je favoriete podcastapp of via de luisterlink hierboven!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie