Buitenland
NOSNTR

KU Leuven: mogelijk coronavaccin werkt bij hamsters

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. KU Leuven: mogelijk coronavaccin werkt bij hamsters

De Katholieke Universiteit Leuven heeft de eerste resultaten naar de werking van een mogelijke coronavaccin gedeeld. Het middel blijkt "bijzonder goed te werken" bij hamsters die het coronavirus toegediend kregen. Maar of het ook op mensen zal werken, blijft nog spannend: in de winter zal er pas getest worden.

"De resultaten zien er veelbelovend uit," zegt hoogleraar vaccinologie van de Universiteit van Groningen, Anke Huckriede in Nieuws en Co. "Het onderzoek lijkt aan te tonen dat er ook nog weinig bijwerkingen zijn."

In het mogelijke vaccin zit een bestaande variant tegen gele koorts. Daartegen zijn de hamsters dus nu ook beschermd. In dat vaccin werd ook een stukje van de genetische code van het coronavirus geplakt.

Het is niet het eerste mogelijke vaccin wat gepresenteerd wordt. Eerder liet ook de Universiteit van Oxford weten dat zij over gaan op menselijke tests. "Maar de goede resultaten die ze op apen hadden behaald, bleken toch iets tegen te vallen."

Nog niet voor mensen

Hoewel onder hamsters het vaccin van de KU Leuven goed werkt, is het nog onduidelijk of het ook voor mensen positieve resultaten zal opleveren. De onderzoekers kunnen eind dit jaar pas beginnen met testen. "Het wordt uitgevoerd door een universiteit. Die kan geen financieel risico nemen, dus moet er eerst meer onderzoek worden gedaan."

Inmiddels is er al wel een producent gevonden die bereid is het vaccin voor de eerste klinische studie te maken.

Ook Leuven ontwikkelt een coronavaccin

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie