Buitenland
KRO-NCRV

Jaap de Hoop Scheffer: 'Biden neemt zijn verantwoordelijkheid niet'

foto: ANP/AFPfoto: ANP/AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jaap de Hoop Scheffer: 'Biden neemt zijn verantwoordelijkheid niet'

Jaap de Hoop Scheffer waarschuwt voor een verschuiving van de wereldorde nu de Verenigde Staten zich per 31 augustus terugtrekken uit Afghanistan. De voormalige secretaris-generaal van de NAVO vindt dat president Biden als hoofd van een supermacht niet zijn verantwoordelijkheid heeft genomen de taliban te bestrijden. “De taferelen die je nu ziet op het vliegveld, dat is het gevolg van zijn beslissingen zonder consultatie van de NAVO”, aldus De Hoop Scheffer bij 1 op 1.

Deze maandag is de top van de G7 over de verdere evacuatie van Afghanen uit Kaboel. Jaap de Hoop Scheffer hoopt dat president Biden overtuigd kan worden van het uitstellen van de terugtrekking van het Amerikaanse leger van het vliegveld aldaar. "Maar wil je invloed uitoefenen op het Taliban-regime, dan heb je landen uit de regio zoals Pakistan en China nodig. Alleen met hulp van die landen krijg je de Taliban zo ver dat ze het uitstel van de Amerikaanse troepen tot na 31 augustus toestaan."

Kobalt, lithium en goud

De ooit zo oppermachtige G7 met onder andere Japan, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, heeft de hulp van China in deze kwestie hard nodig. De Hoop Scheffer vult aan: “Nederigheid is het enige wat we kunnen tonen.” Er zal een nieuwe geopolitieke balans worden gemaakt waarin buurlanden Pakistan, China en Rusland een grotere rol krijgen. “Die landen hebben ook belang bij de vorming van een inclusieve regering waarin niet alleen de macht bij de taliban ligt. Andere groepen moeten ook vertegenwoordigd zijn.”

China wil kobalt, lithium en goud uit Afghanistan halen en er een nieuwe Zijderoute aanleggen. De Hoop Scheffer: “Ze willen niet dat Afghanistan opnieuw een paria-staat wordt, een zwart gat waar niets mogelijk is.” En precies daar zit volgens hem een politieke opening voor de buurlanden, en niet voor de G7, om de banden met Afghanistan aan te halen.

Een nieuw Afghanistan

“Wij staan als Europa niet meer in het centrum van de macht en wij maken niet meer de dienst uit in de wereld”, aldus de oud-NAVO topman. “Binnen de G7 speelt Europa alleen een rol in de terechte humanitaire steun, maar militair zijn we een dwerg en stellen we onaangenaam weinig voor.”

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken stelt vast dat wij als Europa de Unie zijn geworden van de zogenaamde 'soft power' zonder een sterk leger terwijl er wel onrust is aan onze grenzen en de rest van de wereld meer en meer 'hard power' wordt.

“Als we niet uitkijken wordt er een Europees Afghanistan gecreëerd in de Sahel-zone in de landen als Mali, Niger, Tsjaad en Burkina Faso.” Daar is veel terrorisme, mensensmokkel en worden mensen door klimaatverandering gedwongen te verhuizen. “Mocht daar in de nabije toekomst een grote crisis ontstaan, kunnen we niet meer op de bel drukken van het Witte Huis en Biden om hulp vragen.” Want, zo waarschuwt De Hoop Scheffer, de Verenigde Staten focussen nu op de belangen van Azië en niet meer op die van Europa.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie