Buitenland

'Iedereen kan straks spelen op de olympische golfbaan'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Iedereen kan straks spelen op de olympische golfbaan'

[KRO-NCRV] Het eerste olympische golftoernooi sinds 112 jaar zit er bijna op. Als het aan de gemeente Rio de Janeiro ligt, is de baan straks voor iedereen toegankelijk. Of het echt storm gaat lopen valt te bezien. Het aantal beoefenaars van de sport is klein in Brazilië.

Rio de Janeiro had voor de aanleg van de olympische golfbaan al meerdere golfbanen maar die zijn alleen toegankelijk voor de high society van het land. Dus zouden de ‘gewone’ mensen straks na de Spelen ook in Rio moeten kunnen komen golfen. Wie dat moeten zijn is nog onduidelijk. Maar het aanbod kan de vraag scheppen natuurlijk. Onomstreden is de aanleg van de baan niet, verraden de protestanten bij de ingang van het olympisch golftoernooi.

Gewacht

De Nederlanders Jasper Veelenturf en Eric Jansen zien wel brood in de nu nog kleine sport. Ze gaan na de Olympische Spelen de nieuw aangelegde golfbaan met hun bedrijfje Riolize gebruiken om golfvakanties aan te bieden naar Brazilië. Voor Brazilianen maar ook zeker voor buitenlanders die een balletje willen slaan onder een mooie zon en een verfrissend windje.Jansen golft al vanaf zijn twaalfde en wil de sport groter maken in Brazilië waar hij sinds een aantal jaar woont. ‘Op deze dag heb ik twee jaar gewacht’ vertelt hij als hij het olympisch golfterrein oploopt om de Nederlander Joost Luiten daar olympisch aan het werk te zien. Wie wil er nu niet Spelen op een baan waar voor het golf zulke historische Olympische Spelen zijn afgewerkt.

Appartementen

Veelenturf en Jansen kennen elkaar van het werk bij een makelaar. Ook die probeert een flink graantje mee te pikken van de olympische golfbaan. Naast de baan verrijzen een aantal hoge flats met luxe appartementen in een prijsklasse tot aan 5 miljoen euro. Maar iedereen heeft er dan wel uitzicht op zee en op de golfbaan.

Ook Veelenturf en Jansen proberen daar een appartement te slijten. Ze kijken aandachtig rond in een appartement dat dient als een soort showroom voor de andere appartementen die nog niet af zijn. 5 slaapkamers met ieder een afzonderlijke badkamer. De champagne staat voor ons klaar.

Clinics

Het is de ongelijkheid van een middeninkomen land. Luxe appartementen en mensen die in een krotje wonen. Vlakbij elkaar. Maar de openbare golfbaan brengt de beide werelden misschien wel iets dichter bij elkaar, denken de Nederlanders.

'Wie weet komen er straks ook wel golfclinics voor kinderen in de favela’s', zegt Veelenturf hoopvol. De dag nadat we een rondleiding door diezelfde favela’s kregen, klinkt dat wel wat onwaarschijnlijk.

Kijk hier de hele aflevering van Goedemorgen Brazilië.

Goedemorgen Brazilië
Verslaggever Martijn Grimmius is tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro om verslag te doen. Elke ochtend vertelt hij op NPO Radio 1 de verhalen van de dag omtrent de Spelen. Daarnaast spreekt Martijn met Nederlanders die al jaren in de stad vertoeven.

Ster advertentie
Ster advertentie