Naar homepage
Buitenland

Blijf gezond: gooi een vis in je drinkwater
VPRO

foto: Sanne Derksfoto: Sanne Derks
  1. Nieuwschevron right
  2. Blijf gezond: gooi een vis in je drinkwater

Cuba: eiland op zee, heeft alles behalve een waterprobleem. Dat zou je misschien denken. En Cuba heeft in een nieuwe grondwet zelfs het recht op schoon drinkwater vastgelegd. Maar schaarste, verouderde leidingen, wanbeleid en droogte maken het moeilijk om dit communistisch ideaal te verwezenlijken.

Houtje-touwtje-watersysteem

"Alles hangt er met touwtjes aan elkaar," zegt antropoloog en fotojournalist Sanne Derks, "maar precies dat maakt het zo interessant". Sinds enkele jaren stort Derks zich op de wereld van het Cubaanse drinkwater. Dat drinkwater kun je zien als een metafoor van de samenleving: alles gaat fout, maar er is ook altijd wel weer een oplossing.

Die oplossingen hebben soms surrealistische trekjes. Huishoudens krijgen iedere vijf dagen twee uur drinkwater, net genoeg om de watertanks te vullen. Om dat water vrij te houden van ziektes verspreidende muggen bestaan gezondheidsbrigades. Burgers kunnen gedwongen worden daarin mee te doen. Leden van de brigades spuiten met enorme spuiten giftige rook in de huizen, en plaatsen in sommige steden visjes in de drinkwatertanks om de muggenlarven op te eten.

Water als ingang

Met haar werk won Derks vorige maand de derde prijs in de categorie Internationale Documentaire bij de Zilveren Camera. Haar project moet uitmonden in een fotoboek, dat in wezen over veel meer zal gaan dan alleen dat ene grondrecht, zegt Derks: "Water geeft een inkijk in communistisch Cuba."

Meer verhalen over én uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie