Buitenland
VPRO

Brutale twaalfjarige confronteert Marokkaanse minister

foto: ABDELHAK SENNA / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brutale twaalfjarige confronteert Marokkaanse minister

In Marokko heeft een twaalfjarige jongen tijdens een vragenuurtje de Minister van Onderwijs aan de kaak gesteld over het onderwijssysteem. Het land is al het hele jaar in de ban van ophef over de manier waarop de regering het onderwijs regelt. Correspondent Samira Jadir vertelt erover in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

De twaalfjarige jongen vraagt zich af of de minister, als hij jong zou zijn, liever naar een privéschool of een openbare school zou gaan. De minister lacht daarop ongemakkelijk en antwoordt dat 'er ook veel goede openbare scholen zijn'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevoelig punt

Met zijn vraag raakt de jongen een gevoelig punt. "Dit schooljaar hebben de leraren in het openbaar onderwijs bijna de helft van het jaar gestaakt tegen hervormingen waarvoor deze minister verantwoordelijk is. In de eerste helft van dit schooljaar waren openbare scholen vaker gesloten dan open. En dat terwijl privéscholen wel gewoon open bleven, waardoor leerlingen daar geen achterstand opliepen", vertelt Jadir.

Quote

Het huidige onderwijsstelsel weerspiegelt de klassenverschillen in de Marokkaanse samenleving

Samira Jadir

Klassenverschillen

Dit incident zegt veel over de huidige Marokkaanse regering, legt Jadir uit. "Deze regering wordt geleid door de Marokkaanse elite die zelf alle kansen heeft gehad." Maar niet iedereen in Marokko krijgt diezelfde kansen. "Onderwijs is hier een belangrijk onderdeel van het leven van de mensen en wordt gezien als een van de makkelijkste manieren om sociaal op te klimmen. Maar het huidige onderwijsstelsel weerspiegelt de klassenverschillen in de Marokkaanse samenleving. De rijkere mensen sturen hun kinderen naar privéscholen. Voor de middenklasse en de armere bevolking zijn er de gratis openbare scholen", aldus de correspondent. De privéscholen bieden leerlingen vele kansen op de arbeidsmarkt, in tegenstelling tot de openbare scholen.

Deze vraag van een twaalfjarige jongen heeft dus veel losgemaakt en laat zien hoezeer het onderwijs in Marokko een kwestie is van maatschappelijke scheidslijnen en politieke keuzes.

Hamas stemt in met vredesplan Amerika & Wat staat België te wachten? - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie