Buitenland

Europees Hof van de Rechten van de Mens: haal IS-kinderen terug uit gevaarlijke situaties

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Europees Hof van de Rechten van de Mens: haal IS-kinderen terug uit gevaarlijke situaties

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft vandaag een uitspraak gedaan over het repatriëren van IS-vrouwen en kinderen. Volgens het Hof moeten ze teruggehaald worden als er sprake is van een gevaarlijke situatie voor kinderen. Ook voor Nederland kan deze uitspraak gevolgen hebben.

Europese Hof voor de Mensenrechten zegt dat IS-vrouwen teruggehaald moeten worden

“Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft gezegd dat deze vrouwen en kinderen geen algemeen recht hebben om te worden opgehaald, maar dat er uitzonderlijke omstandigheden mogelijk zijn waar Nederland en andere Europese landen ze wel terug moeten halen”, vertelt advocaat André Seebregts in Nieuws en Co. Hij vertegenwoordigt een aantal IS-vrouwen en hun familieleden.

Terughalen

“Als voorbeeld, voor wanneer ze wel teruggehaald zouden moeten worden, moet je denken aan kinderen die in een hele kwetsbare positie verkeren. Dat hun leven en gezondheid in gevaar zijn, dan kan er een verplichting zijn dat Europese landen ze actief terug moeten halen.”

Aanleiding

“In Frankrijk hebben een aantal opa’s en oma’s gezegd: ik wil dat mijn kinderen en kleinkinderen, die in de kampen verblijven, worden opgehaald. Frankrijk doet dat niet. Ze zijn toen naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens gestapt. Zij hebben gezegd: Frankrijk handelt in strijd met het Europese verdrag door ze niet op te halen. Het Europese hof zegt nu: dat klopt, onder omstandigheden had dat wel gemoeten.”

'Nederland moet meer doen om mensenrechtenschendingen bij Europese buitengrenzen te voorkomen'

'Nederland moet meer doen om mensenrechtenschendingen bij Europese buitengrenzen te voorkomen'

'Nederland moet meer doen om mensenrechtenschendingen bij Europese buitengrenzen te voorkomen'

Nederland

“Wij gaan nu kijken of deze uitspraak ons mogelijkheden biedt om te proberen om weer die kinderen terug te krijgen. Of nu kan worden gezegd dat er sprake is van deze uitzonderlijke omstandigheden zoals bedoeld in de uitspraak, waardoor Nederland ze moet ophalen.”

“Er zijn kinderen onder de brandwonden, autistische kinderen die worden geslagen. Die hebben het heel moeilijk. Er zijn mensen die volkomen psychotisch zijn. Er is dit moment nauwelijks water. De omstandigheden zijn heel moeilijk. Wij gaan kijken of dat nou valt onder deze uitspraak, zo ja? Misschien of we een kort geding kunnen gaan opstarten.”

Situatie

Volgens Seebregts is de situatie van de IS-vrouwen en hun kinderen verslechtert. “Qua hygiëne is het verslechtert. Er is dus nauwelijks meer water op dit moment. De gezondheid gaat ook steeds verder achteruit, omdat er nergens medische hulp is en in sommige gevallen is dat echt heel schrijnend.”

“Bijvoorbeeld zo’n jongetje die volkomen autistisch is en het hem daar onmogelijk wordt gemaakt. Hij heeft het heel moeilijk bij andere kinderen en volwassen, die slaan hem en geweld tegen hem gebruiken, omdat ze niet begrijpen wat een autist is. Een ander jongetje, wiens tent verbrand is, en dus ernstige brandwonden heeft en daar ook fors onder lijdt. Of een vrouw die psychotisch is, in haar eigen uitwerpselen ligt en geen idee heeft waar ze is. Het is allemaal erg mensonterend.”

Niet ophalen

“Het gaat mij met name om die kinderen, die moeten we terug hebben. Maar ik vind dat die vrouwen ook terug moeten komen, omdat dit een rechtstaat is. Als jij fouten hebt gemaakt, misschien strafbare feiten hebt gepleegd. Dan kom je terug, wordt je berecht en krijg je straf. Dat gebeurt ook in alle gevallen, maar dan moet je verder kunnen met jouw leven. Je moet niet onder mensonterende omstandigheden achter worden gelaten. De rechtstaat moet je niet vergeten.”

NC EHRM

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie