Buitenland
NOSNTR

Ruim drie weken na explosie in Beiroet: 'Een stip op de horizon is nodig'

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruim drie weken na explosie in Beiroet: 'Een stip op de horizon is nodig'

De allesverwoestende explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet is nu ruim drie weken geleden. Direct na de explosie vloog diplomaat Hester Somsen naar het land waar ze tot een paar jaar geleden ambassadeur was. De afgelopen weken gaf ze leiding aan het crisisteam van de ambassade in Beiroet. Ze is nu net weer terug in Nederland.

"Ik vind het ongelofelijk, als je ziet hoe snel dingen zijn opgeruimd", vertelt ze in Nieuws en Co over de situatie nu in de stad. "Hele stoeten vrijwilligers boden hulp aan in de wijken die het zwaarst getroffen zijn. Er is met man en macht gewerkt om alles op te ruimen. Je ziet dat de Libanezen niet wachten totdat de overheid iets gaat doen, maar dat ze dat met elkaar en samen doen."

'Ravage is nog groot'

Toch is de stad alles behalve hersteld: "Je ziet dat de ravage nog groot is. Er zijn 300.000 mensen dakloos geworden, dus het is noodzakelijk om zo snel mogelijk die mensen weer van huisvesting te voorzien."

Ook in de haven is de schade van de klap nog zichtbaar: "Een aantal kades is nog niet beschikbaar. We moeten oog houden hoe dat snel opgeknapt kan worden, zodat die haven weer kan functioneren."

Voor het herstel van de haven heeft het Rotterdamse havenbedrijf hulp aangeboden.

Ambassade

Somsen reisde vlak na de ramp samen met het reddingsteam, dat door de regering was gestuurd, naar Beiroet. De ochtend na haar aankomst, ging ze naar de Nederlandse ambassade.

"Het was er een grote ravage", zegt ze daarover. "Heel veel glas overal. We konden alleen maar blij zijn dat de explosie om zes uur was en niet eerder, want anders waren er veel meer slachtoffers gevallen onder het personeel van de ambassade."

Een aantal dagen na de explosie overleed de vrouw van de Nederlandse ambassadeur in Libanon. Ze bezweek aan de verwondingen die ze opliep bij de klap.

Stil van Giro 555

Wat volgens Somsen belangrijk was tijdens haar verblijf, was dat de bevolking het gevoel kreeg dat buitenlanders ze wilden helpen. Daarom werd de Nederlandse Giro 555-actie gewaardeerd door de bevolking. Er werd bijna 13 miljoen euro opgehaald.

"Daar werden de Libanezen een beetje stil van, toen ze dat hoorden. Dat stelden ze enorm op prijs. Dat gaf ze het gevoel dat ze er niet alleen voor stonden en dat anderen met ze meedachten. Een stip op de horizon en een beetje hoop, is op dit moment ontzettend nodig in Libanon."

Libanon

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie