Buitenland
EO

Geriater: Biden kan nog prima vier jaar door

foto: ANP / SIPA USA
  1. Nieuwschevron right
  2. Geriater: Biden kan nog prima vier jaar door

Het lijkt nog ver weg, maar volgend jaar zijn er alweer Amerikaanse presidentsverkiezingen. De eerste kandidaten melden zich al, maar van Joe Biden is het nog niet bekend of hij zich opnieuw verkiesbaar stelt. Is de 80-jarige Democraat niet te oud, vragen sommigen zich af. Nee, zegt geriater Esther Cornegé in Dit is de Dag. "Hij oogt nog redelijk vitaal."

Esther Cornegé, Willem Post en Victor Pak in Dit is de Dag

Mocht Biden doorgaan en herkozen worden, is hij 82 als zijn tweede termijn begint. Aan het eind van die termijn is hij dan dus 86. Dat kan prima, denkt Cornegé, die als geriater deskundig is op het gebied van kwetsbare ouderen. "Hij beweegt veel. De meeste mensen van die leeftijd die vitaal zijn, hebben een dagelijkse routine van bewegen." Ook nieuwe dingen blijven doen is belangrijk, zodat je "geestelijk in beweging" blijft.

De gemiddelde levensverwachting van mannen in de VS is overigens 87. In Nederland is het 88, vertelt Cornegé.

Amerika-kenner Willem Post is het eens met Cornegé: "Biden drinkt geen alcohol, hij rookt niet, hij gaat vijf keer per week naar de sportschool. Hij is op gewicht, menigeen kan daarvan leren…"

Seniel

Critici beweren dat Biden dement aan het worden is of op z’n minst een beetje seniel is. Zo las hij onlangs per ongeluk de instructies van zijn autocue op tijdens een speech (zie beneden) of struikelde hij vorig jaar van het trapje van het presidentiële vliegtuig Air Force One.

Amerika-kenner Willem Post vindt de kritiek allemaal een beetje flauw. "Biden moet zo’n driehonderd keer per jaar de trap van de Air Force One op en af. Nou, heb je mij wel eens uit een vliegtuig zien komen? Je kijkt heel erg uit, want je glijdt zo uit...", zegt hij.

Een andere Amerika-kenner, Victor Pak, vindt echter dat Biden wél moet stoppen. "Het wordt tijd om het stokje over te geven aan de nieuwe generatie", vindt hij. "De gemiddelde Amerikaan is 38 en half jaar oud, de gemiddelde pensioenleeftijd is 64." Niet alleen Biden is te oud, maar in het congres zitten wel meer 80’ers. "Het is het oudste congres in twintig jaar", stelt Pak.

Post vindt het leeftijdsdiscriminatie dat Biden en andere ouderen het niet zouden kunnen. Cornegé vindt dat ook: "Ouderen mogen ook deel uitmaken van de maatschappij. Ouderen hebben toch wat minder zeggenschap, terwijl ze in andere culturen op een voetstuk worden geplaatst."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie