Buitenland
VPRO

Duitse kinderen wordt een bijzondere worst voorgehouden

foto: anpfoto: Anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Duitse kinderen wordt een bijzondere worst voorgehouden

Duitsland kampt met een groot aantal kinderen met overgewicht. De Duitse minister voor Voeding en Landbouw Cem Özdemir wil daarom dat er minder braadworst en suikerwaar gegeten wordt. Maar voor veel Duitsers kan die oproep hen een worst wezen, vertelt Ulrike Nagel in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Duitsland

Eén op de zes kinderen in Duitsland is te zwaar, vertelt Nagel. “Die blijven dat dan tot op hoge leeftijd en dat brengt hoge gezondheidskosten met zich mee.” Om die reden wil minister Özdemir dat Duitse kinderen van de traditionele curryworst overstappen op alternatieven als groente, fruit en peulvruchten.

Arme gezinnen

Volgens de Duitslandkenner is het doel vooral om armere gezinnen te bereiken. “Hij zegt dat het om gerechtigheid gaat, dat je op kaart kan zien in welke wijken kinderen overgewicht hebben. Dat zijn vaak de gezinnen die een uitkering krijgen of waar de ouders weinig geld hebben voor eten. Gezond eten moet dus betaalbaar zijn voor iedereen.”

Grote scepsis

Het Duitse volk worstelt echter met de oproep van de minister. “Duitsers vinden dit al snel te betuttelend,” vertelt Nagel. “Eerder dit jaar wilde minister Habeck van Milieu al de Duitsers voorschrijven hoe lang ze moeten douchen, en nu dit. Daarnaast is het vooral een kwestie van de prijs - want meer biologisch en gezond eten op scholen is een mooi streven misschien, maar het is op dit moment zo duur, dat niemand dat wil of kan betalen.”

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie