Buitenland
VPRO

‘Ik had een enorme oerkracht om die kinderen te beschermen’

foto: Bureau Buitenlandfoto: Bureau Buitenland
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Ik had een enorme oerkracht om die kinderen te beschermen’

De Nederlandse Maartje van den Brand vertrekt op 30-jarige leeftijd naar India om daar vrijwilligerswerk te doen, maar dat loopt heel anders dan verwacht. Voor ze het wist stond ze aan het roer van een tehuis voor gehandicapte kinderen.

In het zuiden van India, aan de westkust, ligt het dorpje Koni. Daar staat een tehuis voor kinderen met een beperking. Twaalf jaar geleden kwam Van den Brand daar terechtkomt als vrijwilliger. Na een paar dagen ontdekt ze dat er iets mis is. "Op dag twee zie ik een meisje, haar handen zijn vastgebonden op haar rug. Als ik haar losmaak, zie ik allemaal littekens op haar armen", vertelt ze in Bureau Buitenland.

Van den Brand confronteert de eigenaar van het tehuis en voor ze het weet staat ze zelf aan het roer. Nu runt ze al twaalf jaar haar eigen tehuis: Japthi. Ze probeert ervoor te zorgen dat de kinderen met meer respect worden behandeld. "Dat lukt redelijk. Ouders wilden vroeger nooit langskomen, maar je ziet steeds vaker dat ouders trots zijn als hun kinderen vooruitgaan. Helaas geloven ze vaak nog steeds dat de kinderen, nadat ze twee jaar bij ons zijn geweest, zijn genezen. Maar goed, ik laat ze in die waan."

Quote

Ze kwam gillend op me af en ik had al een licht vermoeden omdat een ander meisje ook klaagde over pijn. Nu was het zeker en zijn we naar de politie gegaan.

Maartje van den Brand

Zomerverhalen uit het buitenland

Deze zomer heeft Bureau Buitenland een bijzondere programmering: Zomerverhalen. Elke maandag t/m vrijdag tussen 19.00 en 19.30 uur deelt onze gast een buitengewone ervaring, diepgravende informatie of interessante achtergronden uit het buitenland. Luister hier alle verhalen terug.

Ster advertentie
Ster advertentie