Buitenland
AVROTROS

Niet eerder communiceerde Trump zo duidelijk: 'De juridische zaken zitten hem heel erg tegen'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet eerder communiceerde Trump zo duidelijk: 'De juridische zaken zitten hem heel erg tegen'

Donald Trump lijkt tot inkeer gekomen. Als Biden de meeste kiesmannen achter zich heeft gekregen, wil Trump de macht aan hem overdragen. Hij heeft nog niet eerder zo duidelijk gecommuniceerd, vertelt Amerika-kenner Michiel Vos bij Humberto Tan.

Video niet beschikbaar

Vos geeft drie redenen waarom Trump dit nu doet. "Er zijn 33 of 34 rechtszaken geweest en hij heeft die op één na allemaal verloren. En ten tweede had je natuurlijk die speech van die man met dat uitgelopen zwarte haar deze week. Wat was het? Haarstijfsel of kleurspoeling? En ten derde: de datum 14 december komt steeds dichterbij." Dan stemmen de 538 kiesmannen.

Niet zomaar liegen

Het Trump-kamp roept nog altijd dat er gefraudeerd is bij de verkiezingen. Er werd in de rechtbank gevraagd of er voorbeelden waren van fraude bij de verkiezingen, maar die bewijzen zijn er niet. "Op Twitter kan je dat zeggen en kan je liegen, maar in de rechtbank onder ede kan dat niet zomaar natuurlijk", zegt Amerika-kenner Vos.

Biden is van plan om Janet Yellen minister van Financiën te maken. "Zij wordt dan de eerste vrouwelijke minister van Financiën ooit", vertelt Vos. Ze was voorzitter van de Central Bank onder Obama. "Ze bleef eerst zitten toen Trump kwam, maar werd toen ontslagen." John Kerry wordt zeer waarschijnlijk een speciale klimaatgezant van het regeringsteam van Biden. "Hij zal echt met het milieu in zijn zak de wereld over reizen en dat weer overal inmasseren."

Michiel Vos over Trump

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie