Buitenland
NOS

Hoe kon een anti-regeringsprotest in Suriname zo uit de hand lopen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kon een anti-regeringsprotest in Suriname zo uit de hand lopen?

Op dag twee na de bestorming van het parlementsgebouw in Paramaribo is het rustig op straat. De binnenstad is nog steeds afgesloten voor verkeer. De zwaar beschadigde Nationale Assemblée wordt bewaakt. De politie heeft ten minste vijftig mensen gearresteerd en er raakten twintig mensen gewond. Dat gebeurde nadat een vreedzaam anti-regeringsprotest uit de hand was gelopen. Waarom liep juist dit protest zo uit de hand? In NOS Met het Oog op Morgen spreken we erover met correspondent Nina Jurna.

Demonstranten drongen het parlementsgebouw binnen, gooiden stenen en vernielden de hal van het gebouw. En ook op andere plekken waren er onlusten. Tot 6.00 uur Surinaamse tijd, 10.00 uur Nederlandse tijd, gold een avondklok in de binnenstad van Paramaribo.

Vriendjespolitiek

Volgens Jurna speelt de onvrede onder burgers al lange tijd. "Ze zijn al heel lang boos op het feit dat er eigenlijk geen verbetering komt in de situatie van Suriname", zegt ze in de uitzending. Daarmee doelt ze op onder meer de economische situatie en de enorme inflatie in het land. "De prijzen rijzen de pan uit in de winkels."

"Daarnaast zijn er ook de politieke benoemingen", zegt Jurna. "We hebben het vaker gehad over de vriendjespolitiek waar de regering Santokhi-Brunswijk zich helaas ook schuldig aan maakt." Zo benoemde Santokhi op verschillende belangrijke functies familieleden. Deze week stapte er nog een partij uit onvrede uit de coalitie.

Wanhoop

"Mensen zien geen verbetering en zijn wanhopig", zegt Jurna. "Maar dat het op deze manier nu uit de hand loopt, met geweld en vernielingen, gaat heel veel demonstranten die vreedzaam wilden demonstreren te ver. Het is een bepaalde groep die dit nu heeft aangericht."

Hoe kon deze demonstratie zo uit de hand lopen? Volgens Jurna zijn er wel vaker verhitte demonstraties, maar zoiets heeft ze nog nooit meegemaakt, zegt ze in Het Oog. "We hebben het afgelopen jaar in de VS en Brazilië gezien hoe de democratische instituties worden aangevallen. Dit is voor Suriname eigenlijk onwerkelijk."

De bestorming van het parlement in Paramaribo

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie