Buitenland

President Trump heeft corona, ook vrouw Melania test positief

NTRNOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. President Trump heeft corona, ook vrouw Melania test positief

President Trump en zijn vrouw Melania hebben corona. Dat heeft de Amerikaanse president bekendgemaakt op Twitter. Ze zitten in het Witte Huis in quarantaine. De campagne van Trump voor de presidentsverkiezingen van volgende maand ligt voorlopig stil. Over twee weken zouden Trump en zijn Democratische uitdager Biden opnieuw in debat gaan. Of dat door kan gaan, is niet duidelijk.

"Over de behandeling wordt nu geen mededeling gedaan. En er is een arts bij Trump in het Witte Huis. Hij is natuurlijk een oudere man, is in de zeventig, is behoorlijk gezet en gebruikt cholesterolmedicijnen. Dus het gevoel overheerst hier toch wel dat het een zeer serieuze situatie is. Het landsbestuur staat hier wel op scherp", zei correspondent Lucas Waagmeester in Nieuws en Co.

Goed naar omstandigheden

Het gaat naar omstandigheden goed met Trump en zijn vrouw, zegt de arts van de president. Hij verwacht dat Trump gewoon vanuit huis aan het werk kan en al zijn taken kan vervullen.

Ook Melania Trump schrijft op Twitter dat het goed gaat met haar en haar man. Ze zegt dat ze alle afspraken hebben afgezegd. "Blijf veilig, we komen er samen doorheen", schrijft ze. Het is niet bekend of ze symptomen hebben.

Topadviseur mogelijk bron

Trump en de first lady lieten zich testen, omdat een topadviseur besmet is met het virus. Het gaat om Hope Hicks.

Hicks reisde deze week met Trump mee naar onder meer een campagnebijeenkomst in Minnesota. Ook zat ze met hem in het presidentiële toestel, de Air Force One, op weg naar het verkiezingsdebat met Joe Biden in Cleveland. Toen ze terugkeerde in Washington kreeg ze klachten en werd daarop positief getest.

Al werd daar volgens Waagmeester niet goed over gecommuniceerd: "De reactie hier is er ook nog wel eentje van verontwaardiging. Uit alles blijkt dat het team rond Trump woensdag al wist dat Hope Hicks positief getest was. Vervolgens is Trump gisteren nog gewoon op campagne geweest en heeft de pers nog te woord gestaan zonder dat journalisten wisten dat zijn entourage in de gevarenzone zat. En uiteindelijk moest het nieuws gisterenavond door de media naar buiten worden gebracht. Het Witte Huis kwam aanvankelijk niet zelf met dit nieuws, dus dat zorgt hier in Washington voor gefronste wenkbrauwen."

Gevolgen voor verkiezingscampagne en beurs

Trump schrijft op Twitter dat hij en Melania nu in quarantaine zijn gegaan. "We komen er SAMEN doorheen", staat verder in zijn tweet. Hoe lang de periode van afzondering zal duren, is nog niet duidelijk. Over twee weken is het volgende televisiedebat met Biden. De vraag is of Trump dan voldoende hersteld is om aan de verbale krachtmeting te kunnen meedoen.

"Onder democraten heerst natuurlijk wel een zie-je-nou-wel-gevoel. Presidentskandidaat Biden draagt vrijwel overal een mondkapje en gaat beperkt op campagne. We zitten natuurlijk middenin het hitte van de verkiezingscampagne. Biden maakt er de afgelopen tijd echt een punt van dat je voorzichtig moet zijn. Daar krijgt hij nu echt dik gelijk in", aldus Waagmeester.

De presidentsverkiezingen op 3 november gaan hoe dan ook door; dat is zo in de wet bepaald.

Trump zit in risicogroep

Trump, die 74 jaar is en dus in een risicogroep zit, heeft de ernst van het coronavirus altijd gebagatelliseerd. Hij zei meerdere keren dat het vergelijkbaar is met het griepvirus en vanzelf zou verdwijnen. Ook maakte de president zijn Democratische rivaal Joe Biden belachelijk, omdat die geregeld een mondkapje draagt.

Het gedrag van Trump kwam hem op veel kritiek te staan, van onder meer zijn infectiedeskundige Anthony Fauci. Trump vindt dat mensen als Fauci er met hun theorieën naast zitten en paniek zaaien. De president zei twee weken geleden dat er deze maand nog een vaccin tegen het coronavirus kan zijn, maar ook dat werd door Fauci en andere deskundigen tegengesproken.

"Als hij echt ziek wordt of als hij zou overlijden ligt het best wel open hoe het politiek verder moet. Bij een overlijden wordt natuurlijk vice-president Mike Pence automatisch president, maar hij wordt niet per se de presidentskandidaat. Het bestuur van de Republikeinse Partij bepaalt dan wie Trump opvolgt als presidentskandidaat. Dat kan in theorie iedereen zijn en dat kan binnen de partij een behoorlijke machtsstrijd tot gevolg hebben. De voorzitter van de partij die dat scenario dan in goede banen zou moeten leiden, is ook positief getest", zei Waagmeester nog over het meest zwarte scenario.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie