Buitenland
KRO-NCRV

'Binnen een paar jaar staat de Notre-Dame weer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Binnen een paar jaar staat de Notre-Dame weer'

"Als alle neuzen dezelfde kant op staan, kan de Notre-Dame binnen een paar jaar weer staan." Dat zegt architect André van Stigt in Spraakmakers op NPO Radio 1.

Video niet beschikbaar

Van Stigt, die bekend is van grote restauraties aan Nederlands erfgoed zoals het Olympisch Stadion en de Grote Kerk van Breda, noemt de brand een tragische gebeurtenis. Maar het biedt volgens hem ook kansen om het gebouw grondig te renoveren en te verduurzamen.

De bouwmeester ziet vaak dat er voor de onderhoudsachterstand van dit soort oude, massieve gebouwen weinig oog is. Dit soort gebeurtenissen zoals in Parijs benadrukken ook weer de waarde en het belang van dit erfgoed.

Wake-up call

De brand is een wake-up call om geld bij elkaar te krijgen om deze bouwwerken te behouden, denkt Van Stigt. Aan de renovatie van de Grote Kerk in Breda - waar in vergelijking met de kathedraal in Parijs een bescheiden dertig miljoen euro voor nodig was - is één derde van het geld door particulieren bijgedragen.

Inmiddels zijn er voor de renovatie van de Notre-Dame al honderden miljoenen beloofd door welvarende particulieren. De kathedraal is dan ook meer dan een kerk, zegt Stigt. "Het is het hart van een wijk en staat zelfs symbool voor het hart van het land.''

Oude Ziel

De Notre-Dame is een gegroeid gebouw waarvan de eerste steen in 1163 werd gelegd, maar sommige torens zijn honderdvijftig jaar geleden pas geplaatst. De 'voortorens' zijn ongeveer driehonderd jaar oud. Doordat de brand zich heeft beperkt tot de houtconstructie, de kapconstructie en een deel van de daken, valt de schade nog mee.

"Het belangrijkste is dat de gewelven en de steenconstructie zich gehouden hebben bij de enorme warmteontwikkeling en dat de kalk niet is verbrand."

Advies Trump

Van Stigt is blij dat het advies van Donald Trump niet is opgevolgd om met een helikopter een paar bakken water over de kerk uit te storten. "Dan had je zeker geweten dat die gewelven beneden lagen."

Ster advertentie
Ster advertentie